reklama

Mechanismem vyjednávání s Brity se budou na neformální večeři zabývat lídři 27 zemí EU bez britské premiérky. Návrh, o němž budou premiéři a prezidenti jednat, podle Schulze staví Evropský parlament do podřadné role.

"Zdá se, že Evropský parlament se na jednání o brexitu nebude podílet. Já jsem dal jasně najevo, že to je zcela nepřijatelné," uvedl Schulz. Myšlenka, že by se jedna ze tří klíčových institucí EU přímo nepodílela na jednání s Brity, je podle jeho dnešního vyjádření "podivná".

V době, kdy Schulz hovořil na tiskové konferenci, řekl dobře informovaný unijní činitel novinářům, že ačkoliv rolí šéfa unijních summitů Donalda Tuska není bojovat s europarlamentem, návrh připravený jeho týmem zpracovává přání členských zemí o podobě budoucích jednání. "Napětí mezi institucemi je v Bruselu normální, je to součást našich pojistek a vyvažování. Takže to nepřeceňujeme," poznamenal.

Zapojení parlamentu tak zřejmě dnes bude ožehavou otázkou na večeři lídrů členských zemí. Členské země totiž europarlament nechtějí u jednání samotných, ani u jejich přípravy, jsou si ale zároveň vědomy, že na závěr celého procesu budou potřebovat jeho souhlas s dosaženou dohodou.