Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko vítá prodloužení sankcí proti Rusku

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Brusel - Ukrajinský prezident Petro Porošenko přivítal čtvrteční rozhodnutí summitu Evropské unie prodloužit sankce proti Rusku o dalších šest měsíců do poloviny příštího roku. Český premiér Bohuslav Sobotka summitu navrhl, aby EU a USA v otázce sankcí vůči Rusku postupovaly společně.

Podle diplomatických zdrojů ČTK by měla dnes začít příslušná právní procedura tak, aby rozhodnutí o prodloužení sankcí mohlo být příští týden publikováno v unijním věstníku. Po prodloužení by tedy měly sankce platit do konce července 2017.

Polsko bylo mezi státy, které si přály prodloužení sankcí na delší období, Itálie naopak představovala vůdčí hlas přimlouvající se za obnovení obchodních styků s Moskvou, poznamenala agentura Reuters.

"Vítáme jednomyslné rozhodnutí EU prodloužit ekonomické a sektorové sankce proti Rusku," uvedl Porošenko. "Jsem upřímně vděčný za neochvějnou jednotu a solidaritu evropských vůdců při obnově ukrajinské suverenity a územní celistvosti, včetně Krymu," dodal.

Prodloužení unijních sankcí podle agentury Reuters představuje i signál vůči nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který se ujme funkce příští měsíc a který dělá EU starosti svými přísliby ohledně možného sblížení s Ruskem. "Bylo by velmi špatným signálem vůči Trumpovi, kdybychom vyhnuli tomuto rozšíření sankcí, anebo kdybychom je prodloužili o kratší dobu," uvedl nejmenovaný představitel unie.

"Požádal jsem zástupce Evropské komise, aby docházelo ke komunikaci a koordinaci s novou americkou administrativou, protože si myslím, že pokud postup vůči Rusku má být účinný, tak by měl být založen na obdobném postupu Evropy a Spojených států," řekl Sobotka.

Donald Tusk poznamenal, že soudy o budoucím postoji USA ještě nejsou na místě. "Je stále příliš brzy na odpovědné hodnocení politiky nové americké administrativy vůči Rusku," řekl Tusk. Z USA je podle něj nyní slyšet mnoho různých signálů.

Nyní prodlužované sankce zakazují vývoz některých technologií do Ruska, například pro těžbu ropy, omezují ale především přístup velkých ruských firem a bank k penězům. Rusko reagovalo vlastními sankcemi a ve snaze postihnout hospodářství EU zakázalo například dovoz některých potravin.

Témata:  Petr Porošenko EU protiruské sankce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy