Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se vysmívají Evropě? Migrant byl zadržen za znásilnění, policie se nestačila divit

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Hamburk – Německo začalo s deportacemi nelegálních migrantů, mezi nimi i těch, kteří se dopustili nějaké ho zločinu. Jak ale ukazuje příklad jednoho z migrantů, v některých případech však úřady naprosto selhávají.

O víkendu došlo v Hamburku ke znásilnění, kterého se měl dopustit migrant z Maroka. Po jeho zadržení se ukázalo, že měl tento běženec ze země odejít už v dubnu, Kvůli administrativnímu selhání však v Německu zůstal. Píše o tom německá verze serveru The Local.

Muž přijel do Německa v roce 2015 a žádost o azyl podal ve městě Holzminden v Dolním Sasku. Když mu jej úřady odmítly udělit, Maročan oznámil, že dobrovolně ze země odejde. Místo toho zmizel. Pak se opět objevil v Hamburku před soudem poté, co byl chycen při kapesních krádežích. Hamburský soud požádal orgány v Holzmindenu, aby si muže převzaly a poté jej deportovaly.

Ve čtvrtek však mluvčí Holzmindenu oznámil, že to město odmítlo, protože nemělo personál, který by takovou věc provedl. Na případ zareagoval také Boris Pistorius, ministr vnitra Dolnho Saska. „Proč nebyl vydán žádný zatykač? Proč nikdo nereagoval na požadavek Hamburku? Tyto otázky musí být zodpovězeny," uvedl.

Deportace často komplikuje pomalé jednání ze strany země, do níž má být migrant navrácen. Celý proces tak často trvá měsíce nebo roky. Jen v Dolním Sasku se nachází několik tisíc lidí, kteří mají být podle rozhodnutí úřadů deportovány. Hubert Meyer, předseda místní správy v Dolním Sasku, řekl, že kvůli situaci úředníci pociťují „obrovské množství frustrace" kvůli tomu, jak dlouho vše trvá, než je celý proces opravdu ukončen.

Debata na toto téma otevřela také vražda mladé německé studentky ve Freiburgu v jižním Německu. Tu měl znásilnit a zabít migrant z Afghánistánu, který o sobě tvrdí, že je mu 17 let. Později se ukázalo,. Že se migrant už podobného zločinu dopustil, v Řecku okradl a ze srázu shodil mladou ženu – ta ale jeho útoku naštěstí přežila. Úřady jej dopadly, přesto se nakonec opět dostal na svobodu a z Řecka svobodně odjel do Německa.

Témata:  Německo uprchlíci krimi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy