Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko chce novinářům ztížit přístup na jednání Sjemu

Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Andrzej Duda hovoří v polském parlamentu
Foto: pis.org.pl

Varšava - Do polského Sejmu míří ke schválení zákon, podle kterého na novinářský balkón mají napříště mít přístup vždy jen dva stálí akreditovaní novináři za jedno médium, kteří nebudou smět fotografovat a natáčet videozáznamy. Přes 20 médií na to zareagovalo neobvyklým protestem.

Více než dvacítka polských médií včetně velkých deníků Gazeta Wyborcza a Rzeczpospolita a dvou velkých soukromých rádií se rozhodla, že dnes nebudou informovat o jednání polského Sejmu a Senátu.

Podle navrhovaného zákona by měli novináři pracovat z nového Mediálního centra, které se bude nacházet mimo budovu, v níž Sejm zasedá. Nebylo by tak už možné pořizovat například záznamy poslanců, jak obcházejí pravidla a hlasují za nepřítomného kolegu, protože k dispozici budou jen oficiální videozáznamy.

Proti návrhu ve čtvrtek protestovalo před budovou parlamentu několik desítek novinářů. Předsedům obou komor parlamentu žurnalisté předali dopis se žádostí o jeho stažení. "Politikům pouze umožní snadno se novinářům vyhýbat," píše se v listu.

Podle poslance vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Arkadiusze Mularczyka ale nejde o omezení transparentnosti činnosti parlamentu. Opatření má údajně pouze zajistit větší komfort pro práci jak poslancům, tak novinářům.

Témata:  Polsko novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy