Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie se tříští? Levici zachránit nelze, varují analytici

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Dosavadní francouzský prezident François Hollande nedávno oznámil, že již nehodlá kandidovat. Jeho Socialistické straně (PS) podle médií hrozí v kampani před prezidentskými volbami na jaře příštího roku vnitřní rozklad. Dvoukolové primárky levice jsou naplánovány na 22. a 29. ledna.

Do čtvrtečního večera, kdy vypršel termín pro účast v primárkách, podalo přihlášky 12 osob. Hollande mezi nimi není. Je to poprvé za takzvané páté republiky (od roku 1957), co se některý z prezidentů rozhodl neusilovat o druhý mandát.

Velký počet přihlášek do primárek podle komentářů naznačuje, že se socialisté smířili s tím, že v prezidentských volbách tentokrát neuspějí, a v primárkách politici jen prosazují své ambice pro období po volbách. "V primárkách půjde hlavně o to vědět, kdo bude ovládat stranu po volbách v roce 2017," domnívá se například politický analytik Rémi Lefebvre z univerzity v Lille. PS je podle něj na "cestě k sebezničení, hrozí její vnitřní rozbití".

V primárkách by se podle dosavadních prognóz mělo rozhodnout mezi bývalým premiérem Manuelem Vallsem, který je zástupcem liberálního křídla PS, a Arnaudem Montebourgem, zástupcem levicového křídla PS.

List Les Echos vidí jen malou naději, že by favorizovaný Valls sjednotil stranu. "Valls si uvnitř (vládní) většiny udělal dost nepřátel. Hrozba roztříštění (PS) je reálná," cituje list jistého socialistického ministra.

Předvolební průzkumy již dlouhodobě nedávají žádnému z předpokládaných kandidátů PS naději na postup z prvního kola 23. dubna do závěrečného duelu. V něm by se 7. května měli utkat kandidát umírněné pravice François Fillon, který nedávno jasně vyhrál primárky konzervativců a sjednotil tradiční pravici v zemi, a šéfka stále vlivnější krajní pravice v zemi Marine Le Penová.

Témata:  Francie Manuel Valls François Hollande

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.