Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Talibanu přiletěl do Německa na falešný pas, i s rodinou žádal o azyl

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem - Bývalý ministr afghánského radikálního hnutí Taliban i s celou rodinou nedávno požádal o azyl v Německu. Do země se dostal díky falešným cestovním dokladům, informují tamní média.

Do Německa přiletěl Abdul Raúf Mohammed s falešným pasem poté, co jej vyhostilo Norsko, které mu předtím poskytlo azyl. Afghánec byl nakonec odeslán do Saúdské Arábie, píše server Spiegel Online.

Na letiště ve Frankfurtu se s falešným pasem pokusil projít přes celní kontrolu. Úřady ale nepravost dokladu odhalily. Pak Mohammed požádal i s rodinou o azyl. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) následně odhalil Afgháncovu totožnost.

V období vlády islamistického Talibanu mezi lety 1996 a 2001 působil jako ministr zdravotnictví. Podle Spiegelu se i vícekrát sešel s tehdejším šéfem teroristické sítě Al-Káida Usámou bin Ládinem.

Na přelomu tisíciletí se Mohammed přepravil z Pákistánu do Norska, kde získal azyl. Tehdy tvrdil, že se s vedením Talibanu nepohodl a že je třeba na něj pohlížet jako na kritika islamistů. V roce 2014 jej ale nakonec norské orgány označily za bezpečnostní riziko a skandinávskou zemi musel opustit.

Azyl Mohammed neudělil ani BAMF, jehož rozhodnutí potvrdil 15. listopadu i správní soud ve Frankfurtu. Afghánec během prověřování nesměl opustit frankfurtské letiště a nakonec byl odeslán do Saúdské Arábie.

Témata:  Německo Tálibán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy