Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se vyhnout deportacim? Migranti mají nový trik

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Migranti ve Velké Británii využívají nový trik, aby mohli v zemi dál zůstat. Vstupují do manželství se ženami, které jsou již těhotné, aby se vyhnuli deportaci. Odvolávají se přitom na „lidská práva", uvádí se ve zprávě hraniční a imigrační inspekce.

Přistěhovalci ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor (EHP) si berou těhotné ženy nebo ženy, které již mají děti a které jsou státní příslušnice Velké Británie nebo některé ze zemí Evropské unie. Potom využívají zákony o lidských právech, aby mohli zůstat trvale v Británii, odvolávají se na „právo na rodinný život ", píše list The Times.

Podle zprávy úředníci zaznamenali „nový trend týkající se mužů mimo EHP, kteří si zaplatí za nevěstu, která už je těhotná". Někteří muži také zároveň předkládají hned několik žádostí o povolení k pobytu, protože čekáním na jejich vyřízení mohou odložit deportaci.

Údaje zveřejněné v roce 2013 naznačují, že je každý rok podáno 3 až 10 tisíc žádostí o udělení pobytu na základě simulovaného manželství. Zpráva zároveň konstatuje, že ministerstvo vnitra se již zaměřuje na prevenci falešných sňatků. Agentura se nyní zaměřuje na zajištění těch, kteří vstoupili do předstíraného manželství, a odebírá jim povolení k pobytu. Zároveň se snaží odhalovat ty, kteří taková manželství organizují – často se totiž objevují na svatbách jako hosté.

V roce 2015 Británie přijala nová opatření pro odhalování falešných sňatků, včetně prodloužení doby oznámení o sňatku. To se původně muselo podávat 15 dní předem, teď je to 28 dnů - s možností rozšíření na 70 dnů, pokud dojde k vyšetřování páru.

„Páry", které odmítají podstoupit vyšetřování, nemají vůbec dovoleno se vzít. Ale ti, kteří jsou vyšetřování, se smí vzít - a to i v případě, že je manželství podvodne. V takových případech však bude ministerstvo vnitra usilovat o odepření práva zůstat v zemi.

V období od 1. března do 31. srpna bylo prověřováno 23948 žádostí o sňatek, 17818 párům bylo dovoleno vzít se po lhůtě 28 dní. Ostatních 6130 párů čelí vyšetřování a jejich lhůta byla prodloužena na 70 dnů.

Témata:  Velká Británie migrace uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

12:09

Agáta Hanychová o potyčce před domem: Soukup podle ní lže, bylo to jinak

Agáta Hanychová slibovala prohlášení k tomu, co se v pondělí večer odehrálo před jejím domem. Nyní už není pochyb o tom, že došlo k potyčce mezi jejím manželem Mirkem Dopitou a jejím bývalým partnerem Jaromírem Soukupem. Incident vyšetřuje policie, potvrdila Hanychová. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy