Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ve Francii se blíží. V levicových primárkách se utká sedm kandidátů

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Už nyní je jasné, že se v lednových primárkách francouzské levice utká sedm kandidátů. Vítěz se stane oficiálním kandidátem na prezidenta za Socialistickou stranu (PS).

Sdělili to dnes podle agentury Reuters pořadatelé primárek. Volby hlavy státu se budou konat na jaře příštího roku.

Poté, co současný socialistický prezident François Hollande nedávno oznámil, že už nebude kandidovat, je za favorita primárek považován jeho bývalý premiér Manuel Valls. Ten je zástupcem liberálního křídla PS, zatímco jeho patrně největší rival, někdejší ministr hospodářství Arnaud Montebourg, je zástupcem levicového křídla PS.

Předvolební průzkumy však již dlouhodobě nedávají žádnému z předpokládaných kandidátů PS naději na postup z prvního kola prezidentských voleb 23. dubna do závěrečného duelu.

V primárkách, organizovaných PS, se utkají celkem čtyři kandidáti z této strany, kromě Vallse a Montebourga ještě dva bývalí ministři školství Benoît Hamon a Vincent Peillon.

O nominaci usilují také dva zástupci zelených stran (François de Rugy a Jean-Luc Bennahmias) a představitelka radikální levice a jediná žena mezi uchazeči, bývalá ministryně bytové výstavby Sylvia Pinelová. Primárky se budou konat 22. a 29. ledna.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.