Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okolní země plánují podrazit Slovensko, říká velvyslanec pro energetickou bezpečnost

Plynovod
Plynovod
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko podporuje zachování současné přepravní trasy ruského plynu vedoucí přes Ukrajinu. Podle slovenského velvyslance pro energetickou bezpečnost Pavola Hamžíka chtějí Česko, Rakousko a Německo z budoucího tranzitu Slovensko vyšachovat.

Opomenutí Slovenska podle něj hrozí nejen od projektu plynovodu Nord Stream 2, ale i od chystaného přímého propojení českých a rakouských plynovodů; stávající plynovodní propojení mezi Lanžhotem a rakouským Baumgartenem prochází územím Slovenska.

Naplnění plánů na výstavbu dalšího plynovodu přes Baltské moře, Nord Stream 2, by podle bývalého šéfa slovenské diplomacie znamenalo odstavení Ukrajiny od tranzitu plynu, což by pro Kyjev znamenalo ztrátu asi dvou miliard dolarů ročně v situaci, kdy se Rusko snaží Ukrajinu znovu ovládnout.

"Pokud přijdeme o ukrajinskou trasu, peníze za tranzit, které ztratí Slovensko a Ukrajina, si rozdělí Němci, Češi a Rakušané," řekl Hamžík v listu Pravda. "(...) kromě toho v pozadí jsme zaznamenali výhružky, že existují i jiné trasy obcházející Slovensko. Například se postaví Nord Stream 2 a úplně se odstaví Slovensko.

Logická cesta pro plyn z Nord Streamu 2 vede přes Německo, Česko a Slovensko až do Itálie. Vyhrožují nám tím, že toky přesměrují z Česka přímo do Rakouska, čímž by Slovensko úplně obešli. Tím bychom jako tranzitní země skončili, což je pro nás naprosto nepřijatelné," řekl.

"Pokud by nás takto 'podrazili', pak o čem celá deklarovaná blízkost a spolupráce Slovenska a Česka je? Zatímco sám Nord Stream 2 představuje jen potenciální ohrožení, tímto plánovaným propojením by bezprostředně utrpěla energetická bezpečnost Slovenska," varoval Hamžík a odhadl, že "někteří (lidé) v Česku si asi spočítali, kolik vydělají, a na ostatní neberou ohled".

Témata:  Slovensko zemní plyn Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy