Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastal rozhodující den. Volitelé určí, kdo bude prezidentem USA. A imigranti vyšli do ulic

Donald Trump a Hillary Clintonová
Donald Trump a Hillary Clintonová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Los Angeles - Sbor volitelů by měl dnes potvrdit republikána Donalda Trumpa ve funkci příštího amerického prezidenta, úřadu se pak oficiálně ujme 20.ledna 2017. Řada lidí se s tím ale odmítá smířit. V centru Los Angeles se v neděli konala další antitrumpovská demonstrace.

Demonstrace v Los Angeles, jíž se účastnily dva tisíce lidí včetně mnoha přistěhovalců, se konala také u příležitosti Mezinárodního dne migrantů, který OSN před lety stanovila na 18. prosinec.

Demonstranti nesli transparenty s hesly jako "Běženci vítáni" či "Zastavte Trumpa", nebo "Přinuťme Ameriku opět přemýšlet" (Make America Think Again), což je parafráze sloganu Trumpovy volební kampaně "Make America Great Again" (Udělejme Ameriku opět velikou).

Trump v předvolební kampani prohlašoval, že vyhostí až tři miliony nelegálních přistěhovalců ze Spojených států. Slíbil také postavit na hranici s Mexikem zeď, kterou by podle něj mělo zaplatil Mexiko. To ale stavbu zdi odmítá.

"Chci říct panu Trumpovi, že jsme imigranti, že pomáháme této ekonomice růst a že nechceme nic zadarmo," uvedla jedna z demonstrujících Horalia Jaureguiová.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy