Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mláďata chalífátu promlouvají. Otevřená zpověď dítěte bojujícího za IS, ze které mrazí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Hawija - V srpnu byl zadržen u sportovního stadionu v Iráku 15letý Mahmoud Ahmed. Jeho cílem bylo jej vyhodit – a sebe spolu s ním – do vzduchu. Sky News s ním udělaly rozhovor, který vnáší pohled do fungování islamistické organizace čelící velkému vojenskému tlaku v Mosulu.

Mahmoud je jedním z řady dětských vojáků, které IS využívá, aby vyplnil prázdná místa uvolněná padlými vojáky. „"Učili nás jak používat kalašnikov a PKC kulomet a pak nás převezli do Hawijy," vypráví mladík, který vypadá menší, než by odpovídalo jeho věku.

„Byli tam čtyři starší muži, kteří nás učili o nebi a podobně. 24 hodin denně nás učili o těchto věcech. 60 z nás bylo narozeno roku 2002 a dále. Zastrašovali nás a ukazovali nám videa z poprav a podobné věci," popisuje Mahmoud.

Na otázku, jestli si uvědomuje, že dělal špatné věci, řekl: "Když jsem dosáhl cíle, věděl jsem, že je to špatné. Když jsem viděl malé děti, hned jsem věděl, že je to špatné. Vrátil jsem se k němu (mému manipulátorovi), ale on řekl, abych pokračoval. Řekl jsem mu ne, a on řekl, že to je rozkaz od Abu Islam (velitele IS.)

Ředitel Zanyari Agency, Lahur Talabany, říká, že IS používá děti, protože jsou pro bezpečností služby těžší na odhalení. Jsou také snadněji ovlivnitelné. „Jsou zranitelné. Je mnohem snadnější učinit z dítěte sebevražedného atentátníka než z dospělého." Děti se často objevují v IS propagandě. Dětští bojovníci jsou známi jako mláďata kalifátu. Někteří z nich jsou indoktrinováni, aby prováděli vraždy ve jménu IS.

Irácké zpravodajské služby tvrdí, že nyní je zapotřebí globální opatření spočívající v zřízení deradikalizačních programů, aby bylo možné porazit pokřivenou ideologii skupiny. Jinak hrozí, že vyroste generace indoktrinovaná k uskutečňování teroristických útoků. "Během posledních 16 let jsme se zabývali těmito skupinami vojensky, a nikdy se nesnažili bojovat proti ideologii, a oni se stále vracejí, silnější a silnější, takže si myslím, že je načase, aby vlády v tomto regionu měli deradikalizační programy," říká Talabany.

Témata:  Islámský stát Irák terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy