Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku zabíjí alkohol vyrobený z kosmetiky. Na otravu umírají desítky lidí

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Na popíjení podomácku vyrobeným alkoholem "Bojaryšnik" ve městě Irkutsku na jihu Sibiře doplatilo od soboty už 48 lidí, všichni otravě podlehli. V kritickém stavu je několik dalších. Úřady už po městě vyvěsily upozornění, o tragédii byl informován Kreml.

Počet obětí ale může ještě vzrůst, protože v nemocnici jsou ve vážném stavu další lidé. Podle předběžných údajů všichni otrávení lidé pili nápoj vyrobený z pěny do koupele Bojaryšnik (Hloh), která obsahuje metanol. Úřady se obávají dalších případů masových otrav v souvislosti s blížícími se oslavami Nového roku. Pracovníci úřadů s varováním obcházejí i byty ve čtvrti, kde se nebezpečný alkohol objevil.

"Bylo zjištěno 57 lidí, kteří pili jedovatou tekutinu, a 48 (z nich) zemřelo," řekl prokurátor Stanislav Zubovskij. "Tento počet se bude ještě zvětšovat, protože trvá práce na odhalování míst, kde mohli pobývat potenciální spotřebitelé," dodal. Podle zdravotníků je hospitalizováno 15 otrávených.

Ve městě byl zakázán prodej veškerého nepotravinářského zboží, které obsahuje alkohol. Policie podle agentury TASS zadržela sedm lidí podezřelých z šíření smrtící metanolové směsi. Kriminalisté v jednom irkutském zahradnictví odhalili nelegální dílnu, kde se přípravek vyráběl.

Pracovníci úřadů vyvěsili po Irkutsku upozornění. S varováním obcházejí i byty ve čtvrti, kde se nebezpečný alkohol objevil. Procházejí také místa, kde přebývají bezdomovci.

O tragické kauze v Irkutsku byl informován prezident Vladimir Putin, oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Premiér Dmitrij Medveděv vydal prohlášení, které vyzývá k postihování podloudného prodeje nezákonně vyrobeného alkoholu. Výroba "samohonky", jak v Rusku nazývají podomácku nelegálně vyráběný alkohol, je podle Medveděva tak rozšířená, že z trhu vytlačuje legálně vyráběné lihoviny.

Kritik Kremlu a potenciální Putinův soupeř v příštích prezidentských volbách Alexej Navalnyj upozornil, že v obdobných případech každý den bez povšimnutí umírají stovky Rusů. "Pro Rusko a jeho národní bezpečnost je to problém zhruba tisíckrát důležitější než Sýrie, Halab (Aleppo, Ukrajina a (Donald) Trump dohromady. Každý rok zabíjí více lidí, než kolik jich zemřelo při teroristických útocích v celých ruských dějinách," prohlásil.

Otravy a úmrtí související s pitím laciných náhražek vodky se v Rusku odehrávají pravidelně každý týden, ale pozornosti se jim dostává výlučně v případech, kdy je obětí najednou více než deset, a ne jako obvykle dva-tři lidé, napsal server Newsru a připomněl, že podle statistik takto v roce 2014 zemřelo 45.000 Rusů. Letos od ledna do září úřady zaznamenaly 36.000 těžkých otrav alkoholem, 9300 případů skončilo smrtí.

Témata:  Rusko alkohol otrava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy