Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Týrání, mučení a zoufalství. Tato vánoční reklama pobouřila obrovské množství lidí

Vánoční reklama způsobila v Rusku poprask. Děda Mráz v ní mučí pracující matku, lidé se bouří
Vánoční reklama způsobila v Rusku poprask. Děda Mráz v ní mučí pracující matku, lidé se bouří
Foto: YouTube

Moskva – Když se řekne vánoční reklama, spíše se nám vybaví reklama na Kofolu se zlatým prasátkem, popřípadě upoutávka na Coca-Colu, ve které se objevuje vánoční kamion a Santa Claus. Jedno mají tyto reklamy podobné - jsou mírumilovné a často vyvolají úsměv na tváři. To je pravý opak vánoční reklamy na ruskou Moskovskiy Kreditniy Bank, která vyvolala v Rusku velký poprask a pobouření.

Pobouření a zmatek vyvolala kontroverzní vánoční reklama zobrazující Dědu Mráze, který unese a mučí svobodnou pracující matku. Tu vytáhl mučivou cestu napříč tundrou, aby jí dal lekci a aby ji přiměl ke strávení více času se svou dcerou. Informuje o tom ruský server Moscow Times.

Klip začíná tím, jak dítě sedí ve tmě a píše dopis pro Dědu Mráze. „Vím, že je moje matka velmi zaneprázdněna," píše holčička. „Kupuje mi hračky. Ale víc než cokoli jiného, chci být s mámou. Prosím, přiveď ji zpět ke mně."

Reklama pak ukazuje zaneprázdněnou matku odcházející pozdě v noci do kanceláře. Volá si taxi, za jehož volantem sedí vousatý řidič - Děda Mráz, který zamkne dveře a unese ji. Podnikatelku bere na dlouhou a náročnou cestu, táhne ji přes řeky, jezera a zasněžené hory.

Po několika dnech Děda Mráz předstírá, že dostal infarkt. Když k němu matka s pláčem běží a snaží se svému únosci pomoci, konečně jí předá dopis od její dcery. Kresba ožívá, a matka a dcera se pak setkávají tváří v tvář a odchází spolu.

Reklama podle serveru vyvolala pobouření především mezi ženami, které vidí video jako útok na pracující matky. „První věc, kterou nám autoři tohoto klipu říkají, je, že úspěšná žena nemůže být dobrým člověkem," uvedla ruská feministka Anastasia Karimovová pro ruský Cosmopolitan. „Máme jednu otázku? Kde je otec?" ptá se.

Alena Popova, spoluzakladatelka portálu StartUpWomen, webové stránky pro ženy-profesionálky, své rozčarování projevila na Facebooku. „Kde tvůrce reklamy zjistil, že pracující žena je špatná matka? Kde jsou ty statistiky, které něco takového říkají? Rusko je zemí pracujících matek." uvedla.

Témata:  Rusko Vánoce reklamy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy