Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bude dnes oficiálně zvolen prezidentem. Sbor volitelů ho nezastaví, tvrdí průzkum

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Podle průzkumu agentury AP bude Donald Trump dnes bez potíží sborem volitelů zvolen americkým prezidentem. Snahy přesvědčit republikánské volitele, aby hlasovali v rozporu s mandátem a míněním svých voličů, nemají velký ohlas.

Volitelský sbor má 538 členů a Trumpovi ke zvolení stačí 270 hlasů. V listopadových volbách si zajistil hlasy 306 volitelů, což mu k převzetí úřadu bohatě stačí.

E-mailové schránky některých volitelů jsou prý přeplněny úpěnlivými prosbami pisatelů o zablokování Trumpova vítězného tažení. "Dopisy jsou to vlastně smutné," řekl AP republikánský volitel Lee Green ze Severní Karolíny. "Ti lidé jsou mimo, věří propagandě. Jsou přesvědčeni, že národ bude řídit temná, zlovolná síla."

Jistý Trumpův kritik zaslal republikánskému voliteli Charlie Buckelsovi balík 50 dokumentů, které prý "nezvratně dokazují" ruské hackerské útoky ve prospěch Trumpa.

Agentura AP oslovila většinu republikánských volitelů: hlasovat proti Trumpovi byl podle ní rozhodnut jen jeden.

Volitelé se k hlasování nesjíždějí do Washingtonu, hlasovat budou většinou v metropolích svých domovských států. Doba volebních shromáždění není jednotná, proces začíná v 16:00 SEČ v Marylandu, Indianě, Tennessee a Vermontu, ve 23:00 se volitelé sejdou v Kalifornii a Nevadě, hodinu po půlnoci SEČ na Havajských ostrovech.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy