Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi hlas nedám. Volitelé prozradili, proč se bouří

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Dayton - Art Sisneros, republikánský volitel z Texasu, 26 listopadu oznámil, že rezignuje na svoji funkci. V rozhovoru pro Deutsche Welle vysvětluje, co jej vedlo k jeho překvapivému rozhodnutí a proč raději rezignoval, než aby dal hlas Trumpovi.

„Když jsem byl poprvé zvolen do této čestné funkce,"říká Sisneros, „uvědomil jsem si, že nevím mnohé o historii (sboru volitelů)." Začal tedy studovat, co je odpovědnost volitelů a k čemu slouží sbor volitelů, když byl vytvořen, a zjistil, že volitele mají volit podle svého svědomí a ne vůle lidu. Začal se ptát, co mu říká jeho svědomí a jako křesťan si uvědomil, že musí jít zkonzultovat svoji volbu s Biblí.

Sisneros zjistil, že Trump není kandidát, který by odpovídal biblické klafikaci. Podle Sisnerose správný kandidát splňující biblická kritéria se bojí Hospodina,vládne spravedlivě podle Božího standardu, neupřednostňuje určité skupiny lidí nebo přátele a uznává, že zákon platí pro všechny a že není správné využívat vládu ku vlastnímu prospěchu.

Trump v očích Sisnerose neobstává v těchto bilibckých požadavcích. Obviňuje ho, že jako obchodník využíval vládu, když využil vyvlastění (eminent domain - zabrání soukromého majetku státem pro veřejný účel) k převzetí soukromého vlastnictví někoho jiného pro svůj vlastní byznys. „On je právě ten jedinec, který využívá svého vlivu a používá jej ke svému prospěchu. Chápu ho, proč to dělá, ale též to znamená, že si nemyslím, že by jako vedoucí představitel se choval ke každému férově."

Na otázku, zda byl určitý moment, který sloužil jako jakási rozbuška k jeho rozhodnutí rezignovat, Sisneros odpovídá, že se jednalo o proces. Nikoliv o proces v případě Trumpa, jako spíše o proces v jeho vlastí vizi standardů, které by měl prezident mít. Jakmile dospěl k pevnému úsudku, jakou klasifikaci by měl prezident splňovat, nebylo potřeba nic více řešit, protože Trump se nikdy nemohl ukázat ve světle těchto požadavkům odpovídajícím kandidátem.

Sisneros rezignoval po tom, obdržel spoustu kritických poznámek na jeho rozhodnutí nehlasovat pro Trumpa. Podle Sisnerose však kritika nebyla hlavním důvodem, proč opustil svou funkci. V Texasu je volitel zavázán hlasovat pro kandidáta zvoleného státem. Protože v Sisnerosovi vykrystalizovalo jeho vnitřní přesvědčení, že Trump není vhodný kandidát, nebyl schopen dostát svému závazku, a aby se nezpronevěřil ani tomuto závazku, ani jeho svědomí, rezignoval. Tím dal možnost voličům zvolit jiného volitele, který by mohl volit pro Trumpa, a zároveň se nezpronevěřil sám sobě.

Svému nástupci stejně jako dalším volitelům vzkazuje, že potřebují správně porozumět své úloze. Ta nespočívá v pouhém posvěcení lidového hlasu. „To není náš systém. Náš systém není čistá demokracie v tom smyslu, je více republikou." Volitelé by se podle něj měli řídit svým svědomím, i když on sám se necítí být tou správnou osobou, která by měla říkat lidem, co si mají myslet. Spíše se snaží jim objasnit, proč on se rozhodl tak, jak se rozhodl.

Trumpovo místo v historii výsledků volebSbor volitelů, který volí dnes, má 538 členů. Prezidentský kandidát potřebuje 270 hlasů. U Trumpa se očekává, že dostane 306 hlasů, což je 56,9% hlasů soboru volitele, za předpokladu, že všichni volitelé budou hlasovat podle výsledků jejich států. To by učinilo Trumpovo vítězství jedno z nejtenčích vítězství v historii amerických voleb. Nicméně, George W. Bush (50.4% v roce 2000 a 53.2% v roce 2004) nebo i John F. Kennedy (56,4%) měli ještě horší výsledek ve volbách sboru volitelů.

Ačkoliv George W. Bush též ztratil lidové hlasování, Trump předvedl nejhorší výkon co se týče získání lidového hlasování v poměru s jeho nejbližším rivalem, a stranou od výkonů Rutherforda B. Hayese v roce 1876 a Johna Quincyho Adamse v roce 1824, ve volbě, která čítala čtyři kandidáty a byla rozhodnuta Sněmovnou reprezentantů, upozorňuje CNN. Clintonová vyhrála lidové hlasování náskokem více než 2,8 miliónu hlasů – získala 48.2%  hlasů, zatímco Trump získal 46,2%.

Témata:  Donald Trump volby v USA prezident USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy