Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU prodloužila protiruské sankce do poloviny roku 2017

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Evropská unie prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku, v platnosti budou do 31. července 2017. Důvodem je jen nepatrný pokrok při plnění mírových dohod z Minsku, které měly být naplněny do konce roku.

Členské země tak nyní v praxi uskutečnily rozhodnutí, které padlo už ve čtvrtek na prosincovém summitu EU, plyne z tiskové zprávy Rady EU.

Opatření zakazují do Ruska vyvážet některé technologie například pro těžbu ropy, ale především omezují vstup ruských firem a bank na finanční trhy. Unie je zavedla 31. července 2014 původně na rok jako reakci na destabilizující postup Ruska v ukrajinské krizi. V září téhož roku byly zpřísněny.

O slabém pokroku při plnění minských dohod informovali prosincový summit unie minulý čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande.

Jejich diskuse podle dnešní tiskové zprávy "připravila půdu pro prodloužení sankcí" o dalšího půl roku. Polsko navrhovalo opatření prodloužit dokonce o rok.

Témata:  EU protiruské sankce

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy