Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí volitelé dnes odevzdají své hlasy, několik stovek lidí opět demonstruje proti Trumpovi

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Přestože někteří nespokojení Američané nespokojení s výsledkem listopadových prezidentských voleb stále doufají ve zvrat, je téměř jasné, že sbor volitelů ve Spojených státech dnes zcela nepochybně zvolí americkým prezidentem republikána Donalda Trumpa. Píší to tamní média.

Američané nevolí prezidenta přímo, ale prostřednictvím takzvaných volitelů, kteří novou hlavu státu vyberou. Z celkových 538 volitelů jich Trump získal 306, což mu k pohodlnému zvolení dostačuje. Hlasování sboru volitelů tradičně odpovídá výsledkům voleb, proto se žádné překvapení neočekává.

V Pensylvánii se dnes před sídlem státního parlamentu sešlo podle agentury AP několik stovek demonstrantů, kteří se snaží přimět tamních dvacet volitelů, aby Trumpovi nedali hlas. Dav v pensylvánské metropoli Harrisburgu od protestu neodradilo ani mrazivé počasí. Realitní magnát v tomto státě v listopadu porazil demokratickou sokyni Hillary Clintonovou o méně než jeden procentní bod, díky čemuž si zajistil všechny tamní volitele.

Akce v Harrisburgu je jen jednou z mnoha, které do metropolí států USA svolali aktivisté. „Víme o 20 až 30 volitelích, kteří neoficiálně hovoří o tom, že Trumpa nepodpoří," informoval Kai Newkirk, který patří k organizaci Democracy Spring. Toto hnutí na dnešek svolalo demonstrace proti Trumpovi před všechny státní parlamenty. Přijít by mohly tisíce lidí, domnívají se organizátoři.

Volitelé dnes hlasují v metropolích svých států a s ohledem na časová pásma není čas hlasování jednotný. Proces začal v 16:00 SEČ a skončí v úterý v 01:00 SEČ. Hlasování má za sebou již Vermont, který má tři volitele. Tento stát jako první ohlásil, že všechny tři hlasy získala Clintonová.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy