Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Německu: Náklaďák řízený migrantem najel v Berlíně do davu lidí, zemřelo nejméně 9 lidí

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Berlín - Na berlínské třídě Kurfürsterdamm vjelo do davu lidí nákladní auto. Podle německých médií je na místě nejméně devět mrtvých a zhruba 50 zraněných. Útok má na svědomí údajně teroristická organizace Islámský stát. Podle listu Die Welt útočil migrant pocházející z Pákistánu.

K útoku došlo podle německých médií na náměstí Breitscheidplatz u Pamětního kostela císaře Viléma asi v 20:00 SEČ. Berliner Morgenpost napsal, že na náměstí přijelo nákladní auto po Budapešťské ulici. Nákladní vůz s polskou poznávací značkou vjel na trh přes chodník z Kantovy ulice a davem lidí a vánočními stánky ujel asi 50 až 80 metrů.

Podle mluvčího policie, kterého citovala agentura DPA, šlo zřejmě o útok, úřady to ale zatím nepotvrdily. K události se už vyjadřují i němečtí politici, kteří hovoří o šoku a velkém smutku.

Video released by a witness about the truck which ran into a Christmas market in #Berlin. Multiple injuries reported. pic.twitter.com/09d4Jv3XQc

— Tom Feneux (@Chief_MarshallR) 19. prosince 2016

Podle televizní stanice ntv je vůz černý a má polskou státní poznávací značku. Policie uvedla, že v kamionu byli dva lidé. Spolujezdec je podle médií mrtvý. Řidič vozu z místa uprchl. Policie později zatkla jednoho podezřelého. K jeho identitě zatím nic bližšího nesdělila. Policisté nyní mimo jiné zkoumají, jestli řidič vozu brzdil.

Now in Berlin. I am very worried. #Berlin #ChristmasMarket #Breitscheidplatz pic.twitter.com/mWF5ga6dDi

— Christine Elsaesser (@ChrisElsaesser) 19. prosince 2016

 

Okolí místa neštěstí policie uzavřela, na místě jsou policisté se samopaly. Na televizních záběrech jsou vidět zničené stánky a desítky záchranářů, kteří pomáhají zraněným. Jedním z nich byl i postarší muž se zkrvavenou hlavou, kterému dávali infuzi.

Podle očitého svědka, kterého cituje reportér Bildu, se lidé utíkali na všechny strany. Jedna žena křičela - "Idiot vjel do davu". 

Témata:  Německo terorismus teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy