Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíkům se z Německa nechce. Mají nový trik, jak zůstat v zemi

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Vyhnout se deportaci za každou cenu – to je cíl téměř všech migrantů, kteří se dostali do Německa. Ti z Afghánistánu využívají zcela novou taktiku. Když jim úřady oznámí, že budou deportováni, přiznávají se běženci, žě patřili k Talibanu. Policie je pak donucena zahájit vyšetřování jejich údajných trestných činů – a deportace je odložena.

Německá vláda chce deportovat tisíce afghánských státních příslušníků, kteří patří mezi neúspěšné žadatele. Migranti se ale proti rozhodnutí úřadů snaží ze všech sil bojovat a vytváří proto další překážky v celém procesu. Hlásí se k Talibanu, protože podle německého práva je členství v této organizaci trestným činem.

Někteří afghánští migranti tento zákon paradoxně považují za jakési záchranné lano pro zabránění nebo alespoň oddálení jejich deportace. Policie totiž musí provést vyšetřování ohledně teroristických vazeb, píše německý list Die Welt.

Přestože jim může toto „přiznání" získat další čas v Německu, zároveň je to velmi nebezpečné – pokud by se totiž něco takového prokázalo, může jim hrozit až deset let za mřížemi. Někteří z Afghánců již přesto Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) řekli, že se buď dobrovolně nebo z donucení stali členy této světoznámé teroristické skupiny.

Státní policie i Spolkový kriminální úřad (BKA) potvrdily, že v posledních týdnech se počet Afghánců, kteří tvrdí, že mají vazby na Taliban, výrazně zvýšil. Dodávají však, že navzdory tvrzení má jen velmi málo z nich skutečné vazby na skupinu.

Od října se německým úřadům podařilo zatknout tři Afghánce napojené na Taliban. Tři muži ve věku 17, 19 a 20 bojovali proti vládním silám v Afghánistánu a absolvovali teroristický výcvik. Státní zástupce stále sbírá důkazy a není jasné, zda a kdy se muži dostanou před soudce.

Němečtí prokurátoři mají často potíže s koordinací s vládou v Afghánistánu, takže jen velmi obtížně shromážďují dostatek důkazů ke stíhání těch, kteří tvrdí, že jsou členy Talibanu. Migranti jsou podle serveru Breitbart schopni tvrdit, že jako členové Talibanu by byli vystaveni pronásledování a nebezpečí ze strany státu nebo Talibanu. Díky tomu by jim paradoxně mohl být udělen azyl v Německu.

Německá vláda plánuje deportovat asi 12.500 afghánských státních příslušníků. Ve středu byla poslána první skupina. Z celkového počtu 50 migrantů, kteří měli odletět zpět, jich do Kábulu nakonec přiletělo jen 34.

Témata:  Německo uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy