reklama

Počet obětí tragédie vzrostl na 12. Zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici. Nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části Berlína, podle německých médií řídil muž, který do země přišel jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. V kabině vozu policisté našli mrtvého muže, který byl polským občanem.

O pondělním incidentu nyní policie na twitteru poprvé informovuje jako o "pravděpodobně teroristickém útoku". Úřady dosud oficiálně neoznámily, že šlo o úmyslný teroristický útok, podle agentury DPA ale už vyloučily, že šlo o nehodu.

Už v pondělí večer ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že hodně nasvědčuje tomu, že šlo o útok. Ministr vnitra nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger dnes uvedl, že na základě dosavadních informací vychází z toho, že na berlínském vánočním trhu se odehrál teroristický útok.

V pondělí večer německá policie hovořila o devíti obětech tragédie, dnes v noci ale bilanci zvýšila na 12. V nemocnicích leží 48 zraněných, stav řady z nich je vážný, uvedla.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli podle policie dva lidé, vjel kolem 20:00 na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína - Pamětního kostela císaře Viléma. Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly.

Řidič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA Afghánec nebo Pákistánec. Podle deníku Die Welt do Německa přicestoval jako uprchlík v polovině letošního února. Muž údajně často měnil identitu, ta pravá se zatím nedá jednoznačně určit.