Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump překvapil, když se postavil za menšinu. Cruz toho ihned využil

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Washington - Mezi favoritem na post amerického prezidenta za republikány Donaldem Trumpem a jeho rivalem Tedem Cruzem se rozhořel spor o záchody pro transsexuály.

Severokarolínští zákonodárci nedávno přijali zákon, který mimo jiné vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety odpovídající pohlaví, které mají uvedené v rodném listu. Proti tomu se bouří nejen obhájci práv sexuálních menšin, ale rovněž řada veřejných osobností. Své koncerty v tomto státě zrušili například Bruce Springsteen, Bryan Adams či kapela Pearl Jam.

Trump se proti normě označované jako "záchodkový zákon" vyslovil během čtvrteční zastávky své kampaně ve státě New Jersey. Praxe, která byla před přijetím zákona, podle něj byla bezproblémová. "Skoro nikdo si na to nestěžoval. Lidé jdou na ten záchod, který jim připadá pro ně vhodnější. Nebyly s tím žádné potíže," prohlásil Trump, který byl dosud znám spíše svými slovními výpady proti menšinám.

Zdroj: YouTube

Jeho slov se vzápětí chopil představitel konzervativního evangelického křídla Republikánské strany Cruz. Trump se podle něho dává do služeb "politické korektnosti", což je slovní spojení zvedající velké části republikánských voličů tlak. Sám Trump tato dvě slova ještě nedávno označoval za hodnotu demokratů, s níž je třeba skoncovat.

"Dospělí muži, cizinci, by neměli být o samotě na toaletách s malými děvčaty," varoval Američany před možným dopadem svobodného rozhodování transgenderových osob Cruz, který zákon označil za vítězství "zdravého rozumu". Trump se podle něho začíná názorově přibližovat demokratům.

Témata:  Donald Trump Ted Cruz transsexualové

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy