reklama

Při zřejmém útoku nákladním vozem na vánoční trh v centru Berlína zahynulo 12 lidí a desítky dalších jsou zraněny. Server listu Die Welt uvedl, že podezřelý se narodil 1. ledna 1993 v Pákistánu.

"Zkouším se ptát proč? Ale nemám na to odpověď," řekla ČTK Elisabeth Boltová, která se dnes dopoledne tak jako desítky dalších lidí přišla podívat na místo činu u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche) v bývalém západním Berlíně.

"Jakým právem člověk udělá něco takového jiným lidem, kteří jsou zcela nevinní? Jakým právem? Jaká je motivace, kterou takový člověk má? To je pro mě nevysvětlitelné," řekla žena (55) nedaleko bílou fólií potaženého plotu, který ohrazuje místo činu.

"Viděli jsme to včera v televizi, už tam to člověka zasáhne, ale když stojí takhle bezprostředně u místa, kde se to stalo, tak je to hrozné, velmi špatné," řekla Boltová při pohledu na poničené stánky trhu a černý kamion, pod jehož koly zůstal v pondělí i jeden z vyzdobených vánočních stromů.

Jedním z těch, kdo na místo přišel, byl dnes i důchodce Klaus Lück. "Nedá se to čekat, ale může se to stát kdekoli a s tím musíme bohužel žít," je přesvědčen. "Nemám ale strach, myslím, že v Německu jsme ještě celkem v bezpečí," poznamenal zároveň s tím, že si nechce takovými činy nechat změnit život.

Trochu jinak to vidí Berlíňan Florian Böttcher (19), který i kvůli pondělnímu masakru letos vynechá silvestrovské oslavy v centru německé metropole. "Po útocích v Paříži, v Nice a v Belgii jsem měl trochu strach, že by se něco takového mohlo stát i u nás," uvedl.

O tom, že se Berlín a vůbec Německo s hrůzným činem vyrovná, nepochybuje ale nikdo z oslovených.