Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má krev na rukou, kolik lidí zemře? Po útoku se vyrojily nenávistné vzkazy

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Praha – V průběhu noci přišla z Německa zpráva, že tamní vyšetřovatelé se domnívají, že řidič nákladní vůz na vánoční trh v Berlíně navedl úmyslně. Počet obětí tragédie mezitím vzrostl na dvanáct. Zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici. Pachatelem činu byl muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. A na dění u našeho západního souseda reagují i čeští politici i další osoby veřejného života.

„Tak přátelé, je po Adventu, alespoň v Evropě. Podle ČT24 vjel v Berlíně polský nákladní vůz do davu lidí na vánočních trzích. Pochybuji po obdobném letošním útoku ve Francii, že šlo o nehodu. Několik mrtvých (aktuálně 9), desítky raněných. Držme jim palce, ať přežijí a německým záchranářům a policistům, ať vše zvládnou," psal ještě v průběhu noci někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Neopomněl však zkritizoval ani německé vedení. „Krvavý vzkaz kancléřce Merkelové, která tvrdila, že to Německo zvládne... Kolik životů v Evropě to bude ještě stát??? Ministr vnitra ČR nařídil posílení hlídkové služby a zvýšení hlídkové činnosti na místech s vyšší koncentrací lidí v ČR na veřejných prostranstvích," dodal Hašek.

„Vyjadřuji soustrast pozůstalým po obětech berlínského útoku a také solidaritu německé vládě. Je mi nesmírně líto zmařených životů," napsal na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

„Odsuzuji tak ohavný útok!  Je mi velmi lito obětí a cele situace v Berlíně," napsala na sociální sítě ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Vyjadřuji hlubokou solidaritu s obětmi a s pozůstalými neštěstí v Berlíně. Nedopusťme, aby pozitivní poselství Vánoc bylo přehlušeno zlem," apeluje na lidi ministr kultury Daniel Herman.

„Útok v Berlíně: úplně zbytečné ztráty na životech, zvlášť nyní před Vánoci. Soucítím s rodinami obětí," uvedl lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

„Ich bin ein Berliner. Je to útok i na nás. Další v řadě. Jsme ve válce, která hned tak neskončí. Nesmí nás zlomit, nesmí nás zastrašit a nahnat pod křídla populistů a fašounů, nesmíme podlehnout. Kvůli sobě, ale hlavně kvůli našim dětem. Nejsme bezmocní," komentoval dění v Německu diplomat Petr Kolář.

„Sleduji mimořádné zprávy na ČT24, konkrétně rozhovor s Vladimírem Handlem ve 23:10h. Nikdo z diskutujících příliš nelituje obětí teroristického útoku, ale diskutují o "populistických" důsledcích na společnost. Dokonce o tomto činu pochybují, zda byl teroristický. Nechci tuto smutnou chvíli znevažovat, ale to si opravdu policie myslí, že jen nezvládl parkování? Dokáže si vůbec někdo z politiků a neziskových organizací, kteří podporují imigraci, představit tu nesmírnou bolest pozůstalých?" spustil na Facebooku zpěvák a známý kritik islámu Bohouš Josef.

Dění v Německu sledoval také český bojovník proti islámu Martin Konvička. „Pustil jsem si čt24 - teď tam někdo mudroval, že policie nezastavěla náměstí "velkými betonovými bloky" ... SAFRA, žijeme v civilizaci, nebo v obležené pevnosti? Všichni dobře víme, že oplocovat betonem nevinné ničemu nepomůže..." rozčiloval se. „Už Merkel políbila korán, nebo až ráno? A Bohouš? Políbí korán, nebo Merkel?" dodal na svém facebookovém profilu.

Témata:  Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy