Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení, fauna i flora v Černobylu vzkvétá

Černobyl
Černobyl
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Po 30 letech od jaderné katastrofy v Černobylu máme velmi málo informací o tom, co se v dané oblasti děje a jak se příroda vyrovnává s následky jedné z nehorších nehod v historii lidstva. Skupina vědců proto rozmístila fotopasti, které měly za úkol zdokumentovat výskyt predátorů v dané oblasti.

Tým vědců se rozhodl zjistit, jak na jadernou katastrofu reaguje příroda, zda se zvířatům v černobylské zakázané zóně daří či nikoliv. Rozestavěli proto po oblasti kamery společně s pachovou návnadou, která měla ke kamerám přilákat místní predátory.

Ukázalo se, že zvířata netrpí následky radiace a odpadu, které po výbuchu zamořily okolí, ale naopak se jim v oblasti bez lidské přítomnosti daří až neuvěřitelně dobře. Populace místních predátorů vzkvétá.

"V rámci studie jsme systematicky rozmístili kamery po celé běloruské části zakázané oblasti a získali jsme fotografické důkazy o přítomnosti predátorů," vysvětlil spoluautor výzkumu James Beasley z univerzity v Georgii. Kamer rozmístili celkem 30 v oblasti o rozloze přes 2000 čtverečních kilometrů.

Na masožravce se vědci zaměřili ze dvou důvodů, přičemž oba jsou spojeny s pozicí v potravním řetězci. Častý výskyt masožravců značí to, že je ekosystém v dobré kondici a prospívá. Dalším důvodem je měření míry koncentrace radiace.

U býložravců není míra radiace v těle tak vysoká, jako je tomu u masožravců. Ti akumulují škodlivé stopy mnohem více díky tomu, že se živí právě nakaženou zvěří.

Vědci se domnívali, že zvířata se v nakažených oblastech přesouvají často kvůli variacím v množství radiace, ukázalo se, že je k přesunům ženou daleko pudovější věci, jako je základní potřeba vody a jídla.

Vědci zaznamenali rostoucí výskyt vlků, lišek, psíků mývalovitých, jezevců a divokých prasat.

Témata:  Černobyl Ukrajina příroda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy