Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdina Německa pronásledoval teroristu? Vše bylo nakonec jinak

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín - Po každém teroristickém útoku se kromě smutku a lítosti objeví i nějaký ten hrdinský příběh. Ani včerejší masakr v Berlíně, při němž zemřelo 12 lidí a 48 bylo zraněno, není výjimkou. Novodobým německým hrdinou je muž, který se na vlastní pěst vydal pronásledovat útočníka. Vše má ale jeden háček.

Německá policie podle serveru Die Welt prozradila, že podezřelého strůjce útoku mohla zatknout díky odvaze jednoho ze svědků, který pravděpodobného útočníka pronásledoval. Podezřelý útočník se po útoku vydal do parku Tiergarten nedaleko vánočních trhů.

Němečtí muži zákona obdrželi v tu chvíli několik telefonátů. Jeden z nich byl od muže, který pronásledoval tehdy ještě pravděpodobného atentátníka. Udržoval si od něj odstup a měl na uchu telefon, aby informoval policii o jeho poloze. Honička skončila asi po dvou kilometrech u Vítězného sloupu uprostřed parku, kde muže zadržela policie.

tero

Mluvčí německé policie ocenil jeho odvahu a prozradil, že identita "hrdiny" zůstává utajena, protože si přál zůstat v anonymitě. Jak se ale nakonec ukázalo, dopadený muž nebyl útočníkem. Server totiž později uvedl, že zadržený muž pákistánského původu nebyl strůjcem útoku a policie tak zadržela špatného muže.

Muž, který byl podezřelý z pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně, už dříve veškerá obvinění popíral. Podle agentury DPA mu je 23 let a narodil se 1. ledna 1993 v Pákistánu a do Německa přijel v únoru letošního roku.

Při pondělním večerním útoku zemřelo nejméně 12 lidí, dalších 48 bylo zraněno. Pachatel vjel kamionem do davu na vánočních trzích v centru Berlína.

Témata:  Německo Berlín teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy