Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku v Berlíně se se přihlásil Islámský stát . Policie propustila zadrženého Pákistánce

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín - Radikální hnutí Islámský stát se dnes prostřednictvím své agentury Amak přihlásilo k pondělnímu útoku v Berlíně, při němž zahynulo 12 lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

IS se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci na Západě provedou.

"Vykonavatelem operace v Berlíně je voják Islámského státu, který jednal v reakci na výzvy k útokům na občany křižácké koalice," uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka ale IS nezveřejnil.

O tom, že pondělní atentát, který si vyžádal podle aktuální bilance nejméně 12 mrtvých a 30 vážně zraněných, byl teroristickým činem, německé úřady včetně kancléřky Angely Merkelové předpokládají.

Policie nedlouho po události jako podezřelého zadržela Pákistánce, dnes večer ho ale pro nedostatek důkazů propustila. Již během dne prokuratura i úřady připustily, že skutečný pachatel je zřejmě na útěku. K atentátu se 24 hodin po atentátu přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský v České televizi prohlásil, že podle německých úřadů mezi zraněnými ani mrtvými pravděpodobně nejsou čeští občané. Všechny dosud identifikované oběti jsou podle úřadů Němci. Ministr vnitra Thomas de Maizière ale nevylučuje, že v Berlíně zahynuli i cizinci. Například Itálie pohřešuje jednu svou občanku. Podle de Maizièra mezi mrtvými nejsou děti.

Během vyšetřování, které vede nejvyšší státní zastupitelství a Spolkový kriminální úřad (BKA), se zjistilo, že kamion použitý k útoku patřil polské dopravní společnosti a že pachatel se ho podle všeho násilím zmocnil. Zastřelená osoba, kterou policisté objevili na místě spolujezdce, byl polský řidič vozidla Lukasz Urban, který je považován za jednu z obětí a nikoli za útočníka.

Německá média řadu hodin uváděla, že kamion řídil Pákistánec označený jako David či Navid B., jenž do země přišel jako uprchlík. Podle některých zdrojů už koncem loňského roku, podle jiných letos v únoru.

Úřad nejvyššího státního zástupce Petera Franka uvedl, že o Pákistáncově podílu na atentátu nejsou důkazy. Muž při výslechu všechnu vinu odmítl. V policejních záznamech byl již dříve evidován kvůli blíže neupřesněnému nenásilnému činu.

Frankův úřad večer oznámil, že se muže rozhodl propustit, neboť proti němu nemá dostatek důkazů. Muž byl zadržen krátce po atentátu na základě tipu svědka. Ten řekl, že viděl útočníka utéct od kamionu a že se ho snažil pronásledovat, jeho stopu ale ztratil, poznamenala agentura AP. Popis útočníka odpovídal na zadrženého Pákistánce.

Lhůta pro propuštění Pákistánce by vypršela o půlnoci z dneška na středu. Podle německých zákonů musí prokuratura formálně požádat o uvalení vazby nejpozději do konce dne, který následuje po zadržení.

Témata:  Islámský stát Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy