Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vězeň promluvil o Breivikovi: Zabít ho tu nikdo nechce, ale mohl by být zmlácen

Anders Breivik
Anders Breivik
Foto: Reprofoto USA Today

Oslo – Nejznámější norský masový vrah Andreas Breivik uspěl se svou stížností na údajně nelidské podmínky, ve kterých musí ve vězení žít. Stěžoval si například na to, že izolován od svého okolí. Podle nejmenovaného zdroje z věznice Skien to ale neznamená, že teď bude Breivik v kontaktu s ostatními vězni.

Zdroj, na který odkazuje server The Local, uvedl, že i kdyby se vrah dostal z izolace, bude pravděpodobně držen v určité vzdálenosti od ostatních vězňů. Nikdo prý s Breivikem nechce mít nic společného, ani s ním nikd nemá zájem jakkoliv navazovat kontakt.

„Není tu moc lidí, kteří by s ním chtěli mluvit. Nemáme s ním čem mluvit. Prostě a jednoduše ho máme dost. Je to vězeň a je to špatný člověk. Tak to prostě je," uvedl zdroj.

I když je Breivik mezi ostatními vězni spíše nepopulární, v případě, že by se dostal z izolace, by mu podle zdroje o život zřejmě nešlo. „Nikdo nemá zájem si kvůli němu odsedět dalších 20 let. Ale jsou tu lidé, které čas od času někdo zbije. Proti tomu nikdo nic nemá, nikomu to nevadí," naznačil zdroj, že by mohl být Breivik ostatnímu přinejmenším zmlácen.

Až dosud byl Breivik v izolaci držen 22 až 23 hodin denně. To se zřejmě kvůli vyřčenému verdiktu změní. Ole Kristoffer Borhaug, ředitel věznice Skien, kde je Breivik zadržován v oddělení s nejvyšším stupněm ostrahy, ale jakoukoliv změnu prozatím odmítá a chce počkat na eventuální odvolací proces.

Ve vězení má Breivik k dispozici tři místnosti, které jsou vybaveny dvěma sprchami, dvěma televizory, Xboxem, PlayStationem, psacím strojem, knihami nebo novinami. Nemá však přístup na internet.

Breivik v červenci 2011 v Oslu odpálil nálož, která zabila osm lidí. Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení.

Témata:  Anders Breivik

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy