Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Brlíně se dal předpokládat. Další násilí je téměř jisté, varují analytici

Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)
Foto: Reprofoto DailyMail

Praha/Bratislava - Útok v centru Berlína, při kterém přišlo o život 12 lidí a dalších téměř 50 bylo zraněno, nebyl překvapivý. Shodují se na tom analytici s tím, že další útoky můžeme očekávat téměř s jistotou, a možná i dříve, než tušíme.

Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď tvrdí, že teroristický útok v Německu předpokládali analytici i příslušníci policie či zpravodajských služeb. Souhlasí s ním politolog Jan Baránek, který podotýká, že nelze vyloučit ani další útok o svátcích.

"Pokud nám islamisté budou chtít dát něco najevo, čekají nás druhé největší křesťanské svátky, takže nelze vyloučit, že se něco takového nestane," řekl serveru Topky. Neví sice, zda se budou útoky stupňovat, o jejich opakování ale nepochybuje. "Ten boj se přenesl i na půdu Evropské unie, jak jsme viděli i letos. Určitě můžeme něco takového očekávat," dodal.

Analytik Milan Žitný tvrdí, že proti takovému typu útoků momentálně neexistuje žádné řešení či opatření. Přičítá to zejména politickým vztahům nízké kvalitě evropských politických elit. "Západ se chová vůči terorismu podobně jako v medicíně, nesnaží se postihnout a zlikvidovat příčiny problému, ale pouze potlačuje projevy nemoci," tvrdí.

Podle Beránka je nyní na řešení pozdě. Jediné co lze udělat je nepouštět do Evropy dalších migranty. "To už je jedno, protože kvantum těch imigrantů je obrovské. A mezi nimi zřejmě jsou i potenciální útočníci," dodal. Nepopírá, že nás čekají těžké časy, protože těmto útokům se zamezit nedá.

Nemožnost zabránit útokům potvrzuje i diplomat, bezpečnostní analytik a prorektor CEVRO Institutu Tomáš Pojar. "Lze minimalizovat škody konkrétních útoků a koneckonců i dnes je v Evropě útoků více zmařeno než spácháno. Jen výjimečně se jedná o útoky takzvaných osamělých vlků. Ani útok v Nice nakonec nebyl činem zcela osamělého vlka. Nejedná-li se o útok osamělého vlka, máte vždycky celou řadu příležitostí, jak jeho přípravy odhalit," uvedl pro EuroZprávy.cz.

"Dříve či později dojde k útoku i u nás. Posílení policejní přítomnosti na exponovaných místech je v pořádku, nutné jsou pak zejména dlouhodobé investice do zpravodajských služeb a zlepšení i fyzické ochrany klíčových míst. Rozhodně bych však vánoční trhy nezavíral. Terorismus rozhodně není dobré podceňovat, daleko pravděpodobnější však je, že zahynete při běžné dopravní nehodě. Doporučuji tedy dávat v první řadě pozor na českých silnicích," dodal.

Témata:  terorismus teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy