reklama

Palaniová bojovala v Iráku i Sýrii, nyní je však zavřená v největším dánském vězení a hrozí ji až dva roky za porušení právních předpisů, které brání dánským občanům bojovat za zahraničí. Krátce poté, co jí úřady zabavily cestovní pas, napsala na své stránce na Facebooku: „Jak mohu představovat hrozbu pro Dánsko a další země tím, že jsem voják oficiální armády, kterou Dánsko školí a podporuje přímo v boji proti IS?"

Policie dívce po návratu do vlasti nejprve zabavila pas a zakázala jí cestovat. Palaniová ale neuposlechla a pokusila se dostat do Kataru. Právě kvůli tomu teď sedí v kodaňském vězení Vestre Fængsel. 

Dánsko podle listu The Sun doslova postihla „epidemie vymytých mozků", kvůli které se občané vydávají bojovat za IS - v pomyslném žebříčku je v přepočtu na obyvatele druhé v Evropě, hned za Belgií. Skandinávská země proto zavedla zákony umožňující zabavování pasů těm, kteří by mohli představovat „podstatné ohrožení veřejného pořádku".

Právní zástupce dívky Erbil Kaya označuje rozhodnutí uvěznit jeho klientku za „pokrytecké". Pro list Guardian uvedl: „Je to škoda. Jsme první zemí na světě, která trestá osobu, která bojuje na stejné straně jako mezinárodní koalice. Je pokrytecké ji potrestat. Proč netrestáme lidi, kteří bojují za IS namísto lidí, kteří bojují na stejné straně jako Dánsko? Nemyslím si, že to dává smysl."

 

Joanna je dcera íránských Kurdů, která se narodila v irácké uprchlickém táboře v roce 1993. Její rodina se přestěhovala do Dánska, když jí byly tři roky. Guardianu, že odešla do Kurdistánu na severu Iráku „kvůli boji za ženská práva, demokracii - tedy kvůli evropským hodnotám, které se jako dánská dívka naučila".

Dívka také uvedla, že „bojovníky IS lze velmi snadno zabít". Zároveň přiznala, že od svého návratu do Dánska dostává výhrůžky smrtí ze strany extremistů. „Je to pro mě velmi těžké, protože existuje mnoho lidí, kteří jsou proti mně."

Jak píše list The Sun, nebezpečí dívce hrozí také ze strany IS. Skupina totiž na Dánku, která kvůli boji v Sýrii a Iráku opustila univerzitu, údajně vypsala velkou odměnu. Za její vraždu nabízí rovný milion dolarů.