Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisan, podezřelý z útoku na vánočních trzích, žil od února v Berlíně

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Tunisan, který je podezřelý z pondělního vražedného útoku v Berlíně, žil od února v německé metropoli, nedávno ale krátce navštívil Severní Porýní-Vestfálsko.

Dnes to na tiskové konferenci v Düsseldorfu prohlásil ministr vnitra této západní spolkové země Ralf Jäger.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) podle Jägera Tunisanovu žádost o azyl v červnu odmítl, vyhoštěn ale nebyl, ačkoli letos v červenci byl v jihoněmeckém Ravensburgu umístěn do vyhošťovací vazby. Vyhoštěn ale nakonec nebyl, protože neměl platné doklady a Tunisko odmítlo, že by muž byl skutečně jeho občanem.

Do Německa Tunisan přicestoval přes jihoněmecký Freiburg v červenci 2015. "Poté pobýval v Bádensku-Württembersku, v Berlíně a v Severním Porýní-Vestfálsku," řekl Jäger. "Od února 2016 byl převážně v Berlíně, ale nedávno krátce navštívil Severní Porýní-Vestfálsko," dodal.

Média během dne informovala o tom, že Tunisan měl vazby na islamisty. Jäger dnes potvrdil, že se úřady tomuto podezření věnovaly a že v listopadu se o něj zajímalo i protiteroristické středisko GTAZ, které slouží jako koordinační orgán mezi spolkovými zeměmi a spolkovou vládou. Jäger upřesnil, že muže bezpečnostní složky podezřívaly z přípravy závažného činu, který by ohrozil bezpečnost země.

Už v pondělí zatkla policie podezřelého Pákistánce, nakonec ho ale propustila, neboť se ukázalo, že pachatelem činu nebyl. Při útoku zemřelo 12 lidí, desítky dalších jsou zraněny. RBB dnes také uvedla, že policie brzy ráno v souvislosti s útokem zatkla další osobu. Znovu se ale ukázalo, že nešlo o pachatele.

Témata:  policie Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy