reklama

"Opravdu jsem nečekala, že budu přemýšlet o koupi zbraně. Když si ji koupil můj otec, obracela jsem oči v sloup," řekla studentka zdravotnictví Clara (28), která vyrostla na americkém Středozápadě.

Od Trumpova volebního vítězství začala chodit na střelnici a chystá se koupit si samonabíjecí zbraň. "Volební vítězství Trumpa dalo novou naději krajní pravici a mobilizovalo ji," vysvětlila Clara s tím, že počet útoků na menšiny od konce voleb vzrostl, stejně jako činnost neonacistických skupin.

Clara nenávist vůči své osobě kvůli tomu, že je transsexuálka, v místě svého bydliště v Kalifornii nepociťuje. Zná však lidi z venkovských oblasti, kteří se ráno probudili a měli na svém domě nápis "transka", "buzna" či hákové kříže.

Letos v říjnu se v USA prodal rekordní počet zbraní. Mnozí se totiž obávali, že pokud volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, prodej zbraní se omezí. Předpokládalo se, že výhra Trumpa, kterého podporovala Národní asociace držitelů zbraní, panice zamezí. Následující den hodnota akcií zbrojních společností klesla v průměru o téměř 18 procent.

Nicméně počet prověrek, které provedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby ověřil důvěryhodnost kupců zbraní během nákupního Černého pátku, rekordně stoupl až na 185.713.