Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie zatkla Maročana, podle prokurátora byl napojen na teroristy z Paříže

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín – Německá policie zatkla 24letého Maročana, jenž je podezřelý z napojení na islamisty, kteří loni v Paříži zavraždili 130 lidí. Informovala agentura Reuters s odvoláním na federální prokuraturu.

Muž byl zadržen v úterý v Dolním Sasku, následně byl obviněn z členství v buňce extremistického Islámského státu, která má na svědomí masakr v Paříži. Při něm loni 13. listopadu zabili v hudebním klubu Bataclan tři islámští radikálové 90 lidí. Další islamisté u sportovního stadionu a ve dvou pařížských restauracích zabili dalších 40 osob.

Podle žalobců členům teroristické buňky zajišťoval byty pro plánování útoků. Muž je podezřelý, že mezi říjnem 2014 a jarem 2015 pronajal byty v Turecku a Řecku, které použili příslušníci buňky k plánování těchto útoků.

Žalobci se domnívají, že také věděl o schůzce členů skupiny v Belgii 15. ledna 2015, které předsedal hlavní koordinátor útoků Abdelhamid Abaaoud a kde se domlouvala příprava atentátů.

„I po svém návratu do Německa v květnu 2015 byl v kontaktu se skupinou vedenou Abaaoudem a projevoval připravenost k přijímání dalších příkazů," uvádí prokuratura.

Témata:  Německo terorismus policie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy