Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž po letech našel vrahy svého praděda. V Rusku za to obdržel cenu, Kreml nadšený není

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Obyvatel sibiřského Tomsku Denis Karagodin po letech dokázal vypátrat v řadách sovětské tajné policie katy svého předka. Obdržel za to cenu. Kreml se k podobným aktivitám staví rezervovaně.

Karagodin získal letošní cenu "Občanská iniciativa", zřízenou nadací někdejšího ruského ministra financí Alexeje Kudrina.

Při přebírání ceny poznamenal, že se mu ozvala vnučka jednoho z "tajných", kteří v lednu 1938 jeho pradědečka Stěpana, obviněného ze špionáže, zastřelili.

"Cílem mého dopisu je prostě říci, že teď vím o tak hanebné stránce v dějinách naší rodiny a že jsem plně na vaší straně," napsala vnučka pracovníka ministerstva vnitra Nikolaje Zyrjanova Julija.

Minulý měsíc nejstarší ruská nevládní organizace na ochranu lidských práv Memorial na internetu zveřejnila databázi desetitisíců pracovníků bývalé sovětské tajné služby NKVD. Státní úřady již dříve zařadily Memorial na seznam "zahraničních agentů".

Témata:  Rusko historie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy