Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se válka? Vojáci se připravují, hrozba však přichází od jinud než z Ruska

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Pchjongjang – Pozornost Západu se zaměřuje na možnou válku s Ruskem či na konflikt v Sýrii. Zároveň ale svět tak trochu přehlíží hrozbu, kterou představuje Severní Korea. Jak ale poukazuje server Express, Kim Čong-un v tuto chvíli připravuje severokorejskou armádu prostřednictvím řady nových raketových cvičení.

Despotický tyran má k dispozici systém raketometů rozmístěný po celé zemi, díky kterým severokorejská lidová armáda provádí řadu raketových testů. A s velmi dobrými výsledky, tvrdí tamní režim, který je prý s cvičením velmi spokojen.

Severokorejský vůdce projevil zvláště velké nadšení z cvičných nočních bojových letů, při kterých měli piloti testovat střelbu na určené cíle. Podle Kim Čong-una jeho letadla trefují terče s takovou přesností, jako „by necvičily v noci, ale ve dne".

Obavy z možné invaze do Jižní Koreje byly znovu zažehnuty poté, co diktátor nařídil svým mužům, aby trénovali za skutečných válečných podmínek. Podle médií Kim řekl svým vojákům, že musí být připraveni za jakýchkoliv podmínek – v každou denní či noční hodinu. Zimní trénink probíhá už od začátku prosince, skončit by měl až v dubnu 2017.

Nejnovější testy zbraní a armádní cvičení vyvolaly obavu, že notoricky tajnůstkářský vůdce plánuje invazi do Jižní Koreje - zvláště poté, co vojáci trénovali palbu na falešnou jihokorejskou prezidentskou kancelář.

Experti zároveň varovali před severokorejským úmyslem vyslat dalekonosnou ponorku s vysoce výkonnými balistickými střelami do mezinárodních vod. Sověty inspirovaný projekt je podle nich schopný nasadit rakety větší než balistické střely typu KN-11, které země otestovala už v srpnu.

Bezpečnostní expert Chris Ogden ze St. Andrews University, který se zaměřuje na asijské země, tvrdí, že nový vývoj severokorejské vojenské techniky by mohl „rozšířit potenciál jaderného útoku".

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou v posledních měsících dosáhlo téměř bodu varu - a obě země mají schopnost svého soupeře během krátké chvíle vymazat ze světa, dodává server.

Témata:  Severní Korea Kim Un-Čong severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy