Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na vánočních trzích: Skupina mladistvých migrantů se pustila do křížku s místními obyvateli

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budyšín – Německý Budyšín, který leží nedaleko českých hranic, byl svědkem dalšího konfliktu mezi místními obyvateli a migranty. Tentokrát ke strkanici došlo na vánočních trzích. Výsledkem jsou dva zranění a poničený automobil.

V polovině září saské město prožilo obří rvačku asi 20 migrantů a 80 Němců, podle místních médií příznivců krajní pravice.  S násilnostmi údajně začali uprchlíci, které předtím pravicoví radikálové slovně provokovali. Podle médií pak cizinci zaútočili také na policisty, kteří se na místo dostavili. Měli na ně házet lahve a dřevěné kůly. Policisté museli na obranu použít obušky a pepřové spreje. Podle policejního mluvčího Němci skandovali slogany o tom, že „Budyšín patří jim".

K podobné potyčce pak došlo také na začátku listopadu. Tehdy se dokonce mluvilo o tom, že rozzuřený dav v ulicích doslova „lovil" uprchlíky. Policie tehdy popřela, že by se ve městě konal nenávistný hon na migranty. Na náměstí ale vznikla nebezpečná situace, když se uprchlíci stali terčem výhrůžek a útoků kameny.

Jak se ale ukazuje, nálada ve městě se nezměnila ani v době Vánoc, tedy svátků klidu a míru. Zatím poslední bitka se strhla přímo na vánočních trzích, zapojilo se do ní asi 12 osob. Celý spor zřejmě vypukl kvůli „antisociálnímu" jednání mladých přistěhovalců.

Problémy začaly v sobotu večer, kdy místní obyvatelé přímo na trzích napomínali skupinu šesti mladých migrantů, kteří si pouštěli hlasitou hudbu ze svých mobilních telefonů. Podle policie se skupina „mladých žadatelů o azyl" kvůli tomu dostala do potyčky se stejně velkou skupinou mladých místních obyvatel, která nejprve vyjádřila „verbální nesouhlas" s jejich chováním, píše tamní list Lausitzer Rundschau.

„Po vzrušené debatě do sebe jednotlivci z obou skupin navzájem strkali. Dva mladí muži byli údajně zraněni," uvedl nejmenovaný zdroj.

Podle deníku se pak migranti z boje stáhli, při odchodu ale ještě poškodili jedno z aut. Škoda, kterou napáchali, se pohybuje ve výši několika set eur. Policie na místo dorazila až když ji zavolali místní obyvatelé, dodává deník.

K dění v Sasku se vyjádřil také ministr vnitra Bavorska Florian Herrmann, který se nechal slyšet, že výtržníci z řad migrantů z Budyšína by nebyli v Mnichově vítáni. „Je skandální, že základní právo na svobodu je takto zneužíváno," zlobil se.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy