Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém pro Německo? Počet salafistů v Berlíně roste

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Tajné služby varují, že se salafistická scéna v Berlíně rychle rozrůstá. Aktuálně ji prý tvoří 840 lidí, což je o 160 více než loni. S odvoláním na své zdroje to dnes napsal deník Der Tagesspiegel.

Tajná služba z 840 berlínských salafistů vyhodnotila 380 jako ty, kteří se nebrání násilí. Odborníci ale upozorňují, že hranice mezi politicky orientovanými salafisty a těmi, kteří jsou pro ozbrojené prosazování ideálů, není vůbec jednoznačná.

Pro srovnání, v roce 2012 bezpečnostní úřady označily za salafisty v německé metropoli asi 400 lidí. Za sympatizanta salafismu, který hlásá fundamentalistickou verzi islámu, je považován i předpokládaný atentátník z Berlína Anis Amri.

Problém rostoucího počtu přívrženců salafismu se týká celého Německa. V celé zemi jich žije odhadem 9600, což je o 400 lidí více než v loňském roce.

Tamní ministerstvo vnitra ve středu uvedlo, že v zemi registruje 549 radikálních muslimů, kteří mohou představovat pro bezpečnost státu vážné ohrožení. Dvacet dalších extremistů se hlásí ke krajní pravici, pět je ke krajní levici.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy