Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmařený atentát v Melbourne: Muži chtěli o Vánocích vraždit ve jménu IS

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Melbourne - Australská policie zatkla pět mužů, kteří dle policie plánovali o Vánocích sérii bombových útoků na rušných místech Melbourne. Australané ve věku 21 až 26 let, čtyři z nich původem z Libanonu a pátý z Egypta, se inspirovali propagandou Islámského státu.

Policejní zátah, jehož se zůčastnilo na 400 australských policistů. Původně zadrželi sedm lidí, dva však brzy poté bez obvinění propustili.

K útokům mělo dojít pravděpodobně 25. prosince na vlakovém nádraží na ulici Flinders Street, náměstí Federation Square či u katedrály svatého Pavla, což jsou místa patřící mezi místními obyvateli i turisty mezi nejfrekventovanější.

"Jde o jeden z nejzásadnějších teroristických plánů, který se podařilo překazit v průběhu několika posledních let," prohlásil podle agentury AP premiér Malcolm Turnbull. "Tihle lidé chtějí zabíjet. Ale také jim jde o to, aby nás zastrašili, přiměli opustit náš australský způsob života...Nedopustíme, aby uspěli," dodal premiér.

Tři z pěti zatčených byli dnes před soudem v Melbourne obžalováni z přípravy či plánování teroristického útoku. Trojice nepožádala o propuštění na kauci a znovu se má před soudem objevit 28. dubna. V případě usvědčení hrozí obžalovaným doživotí. Zbývající dva podezřelí budou obžalováni ze stejného zločinu, uvedla podle AP policie.

Úřady státu Victoria posílí na Vánoce policejní hlídky v ulicích, aby se lidé cítili bezpečněji a nezůstávali z obav před možným útokem doma.

Témata:  Austrálie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy