Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Negramotný Pakistánec mylně obviněný z útoku v Berlíně je nezvěstný. Rodina má velké obavy

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Pákistánec Naveed Baluch, který byl chybně obviněn z podílu na teroristickém útoku v Berlíně, zmizel. Ohlásila to jeho rodina, podle které by mohl být třiadvacetiletý muž v nebezpečí. Informuje o tom list Daily Mail.

Berlínská policie Balucha zadržela v souvislosti s krvavým děním na berlínských vánočních trzích. Později ale uznala, že „má špatného člověka" a Pákistánce propustila. Místo něj teď pátrá po Tunisanovi Anisi Amrim.

Bratranec Balucha Waheed, říká, že byl s Naveedem ve chvíli, kdy byl zatčen. Serveru MailOnline teď přiznal, že se „velmi obává", protože „negramotný" uprchlík je „mentálně nezpůsobilý" a od propuštění se nikomu neozval. „[Naveed] zmizel, jeho telefon je vypnutý. Jsem velmi znepokojen. Nemáme žádnou spojitost s náboženskými fundamentalisty a teroristy. On odsuzuje terorismus," tvrdí příbuzný Pákistánce. Naveedův spolubydlící ze zařízení na letišti Tempelhof ve středu také potvrdil, že se Baluch nevrátil domů.

Baluch je údajně nejstarší ze sedmi dětí pastevce Mama Hassana, který také neumí číst a psát, rodina pochází z provincie Balúčistán v Pákistánu. V únoru byl registrován orgány v Berlíně a neexistuje žádný náznak, že patří k jakékoliv politické nebo náboženské skupině, píše server. Své rodné město Turbat prý opustil kvůli tomu, že byl „velmi znepokojen" zvýšenou hrozbou terorismu v neklidném regionu.

V době před teroristickým útokem, Baluch podle jeho bratrance navštívil úřad, kde si byl vyzvednout dávky, a přitom nechat svůj mobilní telefon v Tempelhofu, vysvětluje Waheed. Oba muži se poté setkali v centrálním německém parku v odpoledních hodinách. „Ve večerních hodinách jsme vyšli ze zahrady," řekl.

„Bylo to asi ve 20:24, když jsme šli přes silnici. Najednou přijela policejní dodávka a zastavila Balucha. Snažili se ho chytit a dostat do auta. Ptal jsem se, proč se ho zatýkají. Policista mi řekl, že porušil pravidla silničního provozu na silnici. Řekl jsem jim, že jeho duševní stav není stoprocentní," vzpomíná migrant.

Kvůli tomu, že neuměl dobře německy, nebyl prý Baluch schopen odpovídat na otázky důstojníkům. Navzdory tomu, že Baluch policistům průkaz totožnosti, svázali ho, tvrdí Waheed. „Kvůli jeho duševnímu stavu není schopen cestovat sám, Žije v Tempelhofu a nedokáže se vrátit do svého domu bez cizí pomoci," varoval migrant policisty.

Později se ukázalo, že je Baluch nevinný, po 18 hodinách byl propuštěn. Ukázalo se, že na jeho oblečení není krev a že ani neutrpěl žádná zranění – což řidič vražedné dodávky podle všeho ano. Pro policii prý ale nebyl úplně neznámý, dopustit se měl drobné kriminality, ale nikdy nebyl podezřelý z teroristických činů.

Podle Waheeda se policisté úmyslně zaměřili na pákistánského migranta. „Pro německou policii byl obětním beránkem," tvrdí.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy