Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínu zasáhla ptačí chřipka, úřady ohlásily první oběti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Peking - Čína zveřejnila statistiku, která se týká ptačí chřipky v zemi v začínající chladné sezoně. Úřady zaznamenaly v tomto měsíci sedm případů nákazy, dva lidé infekci virem H7N9 podlehli.

Čína se s ptačí chřipkou potýká už několik let. První případy přenosu na člověka tu byly zaznamenány v březnu 2013. Tehdy virus H7N9 v Číně zabil 36 lidí.

Nejvíce nových případů (pět) registruje od 8. prosince východní provincie An-chuej, odkud jsou také obě oběti. Po jednom případu infekce zaznamenalo největší čínské město Šanghaj, kde žije 24 milionů obyvatel, a rovněž východní provincie Fu-ťien. Přenos viru H7N9 na člověka hlásí i čínská autonomní území, Hongkong a Macao.

Čínské úřady nechaly v posledních dvou měsících vybít přes 110 tisíc kusů drůbeže. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje cestovatelů, vyhýbat se v Číně drůbežím farmám a tržištím, nemanipulovat s uhynulými ptáky a dodržovat základní hygienická pravidla. V případě chřipkovitého onemocnění je třeba informovat lékaře o pobytu v rizikové oblasti.

Témata:  Čína ptačí chřipka H7N9

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy