Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory nikdy neskončí: Rusko a USA se dohadují kdoj má lepší armádu

Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Foto: Latvijas Armija

Moskva/Washington – Vztahy mezi USA a Ruskem jsou opět na bodu mrazu. Podle Kremlu mezi oběma zeměmi téměř neexistuje komunikace. Navíc se teď Bílý dům a Kreml začaly přít o to, kdo má lepší a schopnější armádu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu prohlásil, že téměř všechny komunikační kanály mezi Ruskem a Spojenými státy byly zmrazeny. Jeho slova citovala agentura Reuters. Komunikace mezi Moskvou a Washingtonem je podle něj minimální nebo vůbec žádná.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby však tato tvrzení obratem odmítl. „Je těžké přesně vědět, co je tímto komentářem míněno, ale diplomatické vztahy s Ruskem v celé řadě otázek pokračují," řekl Kirby prohlášení.

„Přestože mezi námi existují významné názorové rozdíly, což je dobře známo, nedošlo k přerušení dialogu,“ dodal s tím, že třeba v úterý spolu americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov telefonicky hovořili o situaci v Sýrii.

Přesto mezi oběma zeměmi pokračují slovní přestřelky – jedna z posledních se týká síly armád obou zemí. „Vzhledem k mnoha faktorům, nejen vojenským, ale i k naší historii, geografii, stavu naší ruské společnosti, můžeme jasně říci: dnes je naše armáda silnější než jakýkoliv potenciální agresor,“ tvrdil Putin podle ruských mediálních agentur.

V posledních letech Moskva měla příležitosti, jak předvést své vojáky – ať už šlo o Gruzii a Krym, stejně tak mohla cvičit svou taktiku tím, že vede válku v zastoupení v Donbasu, připomíná server Ukraine Today. Kreml je také aktivní v Sýrii, kde vede letecké údery.

Američané přesto s Putinovými slovy nesouhlasí. „Svět nikdy neviděl lepší armádu, než jakou má dnes Amerika,“ řekl Kirby novinářům poté, co byl požádán, aby se vyjádřil ke vychloubačným slovům ruského prezidenta.

„Nemyslíte si, že ruský výkon na Ukrajině nebo v Sýrii zvyšuje jejich významné vojenské postavení?"tázali se Kirbyho novináři během tiskové konference. „Nemyslím si, že v celé lidské historii někdy někdo byl vojensky tak schopný, inteligentní, silný a dobře financovaný, jako je armáda Spojených států dnes,“ dodal mluvčí americké diplomacie.

Témata:  Ruská armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy