reklama

Robert Menard, starosta města Béziers, který je spojencem francouzské protiimigrační Národní fronty, bude čelit obvinění z podněcování k nenávisti nebo diskriminaci. Obvinění se týká výroku, který pronesl na účet muslimských žáků, kteří prý v jeho městě představují „problém“, píše server Breitbart.

„Ve třídě v mém městě tvoří 91 procent dětí muslimové. Je zřejmé, že se jedná o problém. Jsou zde určité limity tolerance,“ řekl v září politik pro francouzský zpravodajský kanál LCI.

V září, v první školní den, také na Twitteru vyjádřil svou lítost nad tím, že je svědkem „velkého nahrazení" – použil přitom výraz xenofobního spisovatele Renauda Camuse, který popisuje situaci, kdy je bílá křesťanská populace v zemi přečíslena v zahraničí narozenými muslimy.

Menard však ihned popřel, že by jeho komentáře byly diskriminační. „Právě jsem popsal situaci v mém městě," řekl agentuře AFP. „To není hodnotový soud, to je fakt. To je to, co vidím,“ trval na svém.

V říjnu také Menard vyvolal pobouření, když nechal vyvěsit protimigrační plakáty a vyzval k místnímu referendu, které se mělo uskutečnit před příchodem žadatelů o azyl do města. Pod titulkem „Už je to tady, přicházejí", byl obraz davu migrantů tvořeného samými muži, kteří stojí před katedrálou v Beziers.

Plakát připomíná známý kontroverzní bilboard vytvořený bývalým šéfem britské antiimigrační strany UKIP Nigelem Faragem, který ukazoval obrovské fronty migrantů s heslem „bod zlomu". Ten se objevil v rámci kampaně za brexit

Menard stál 23 let v čele mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic. Po jeho odchodu v roce 2008 se od něj skupina distancovala.