reklama

edle Češky v německé metropoli zahynuli také Polák, jehož kamion byl k útoku zneužit, Italka, Izraelka a osm Němců, napsal na svém webu deník Der Spiegel.

Mezi zhruba pěti desítkami zraněných jsou spolu s Němci také občané Izraele, Španělska, Británie, Maďarska, Finska a Libanonu.

Ve čtvrtek ministerstvo oznámilo, že jednou z obětí útoku je Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě pracovala v Německu.

Ministr dnes oznámil, že jméno české oběti zveřejnil po dohodě s jejím manželem. Sám mu také telefonoval a nabídl mu pomoc ministerstva i českého velvyslanectví v Berlíně. Záleží podle něj na rodině, zda pomoc využije.

Zaorálek se nechtěl vyjadřovat k tomu, proč identifikace české občanky mezi oběťmi útoku trvala několik dní. Česká diplomacie podle něj naléhala na německé úřady, aby práci urychlily. "Museli jsme respektovat, že policie i další instituce byly zavaleny podobnými záležitostmi," poznamenal.

České televizi manžel zabité Češky řekl, že její jméno zveřejnil proto, aby bylo jasné, že se nebezpečí týká všech. "Já jsem chtěl, aby bylo jasné, že jsme lidé, kteří skutečně existují, kteří mají jména, kteří mají svoje známé, přátele. Že se to týká nás všech a není to nějaká anonymní občanka České republiky, která se stala někde v zahraničí obětí teroristického útoku," řekl ČT Čižmár.