reklama

Jízdu smrti natočila palubní kamera jednoho z opodál stojících aut a zveřejnil ji německý deník Bild. Kamion se na záběrech vřítí do davu lidí a po chvíli je patrné, jak z trhů utíká množství lidí ve snaze zachránit si život. Co se bude dít dál v tu chvíli nikdo netuší, každý se chce jen dostat do bezpečí.

Co se stalo na samotných trzích záběry neukazují a video přímo z útoku má k dispozici zatím zřejmě pouze jen policie, přesto je patrné, že řidič ani na chvíli nezaváhal a s odhodláním vjel do davu nevinných lidí.

Při pondělním útoku na vánoční trh v centru Berlína zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly těžká zranění. Předtím se v kabině řidiče strhl zápas, při němž polský řidič dost možná zabránil ještě větší katastrofě.

Dosud se spekulovalo, že Polák zemřel dříve, možná již v momentě, kdy pachatel kamion zcizil.

Podle Bildu je možné, že Lukasz U. sedící na místě spolujezdce v poslední chvíli stočil volant nákladního vozu, aby na trhu nepřejel ještě více lidí. Kamion trhem neprojel přímo, ale po 60 až 80 metrech skončil na silnici vedoucí po jeho okraji.

Takový scénář potvrzují i informace listu Tagesspiegel z vyšetřovacích zdrojů. Polák navzdory řezným ranám v obličeji bojoval, díky čemuž atentátník nemohl projet celým vánočním trhem.

Policie nedlouho po události jako podezřelého zadržela Pákistánce, poté ho ale pro nedostatek důkazů propustila. Prokuratura i úřady připustily, že skutečný pachatel je zřejmě na útěku. K atentátu se 24 hodin po atentátu přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.