Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkažené Vánoce: Tisíce lidí čeká největší evakuace v novodobé historii Německa

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Augsburg - Vánoce jsou obecně považovány za svátky klidu a míru, pro desítky tisíc rodin z německého Augsburgu se ale ponesou v duchu nervozity a stresu. Na první svátek vánoční je totiž čeká zřejmě největší evakuace v novodobé historii Německa.

V německé spolkové zemi Bavorsko se totiž 25. prosince uskuteční zřejmě největší evakuace občanů v poválečné historii Německa. Souvisí s nálezem velké letecké britské bomby z druhé světové války.

Pyrotechnici objevili bombu teprve předevčírem a naléhají na její co nejdřívější zneškodnění. Úřady se jej proto rozhodly provést na první svátek vánoční, tak, aby lidem nezkazily alespoň Štědrý den. 

Pro zneškodnění bomby zvolily sváteční dny i proto, aby se nemusela ve značném rozsahu narušit městská hromadná doprava, zavírat obchodní centra a přerušovat se práce v jiných firmách.

Město opustí desetitisíce lidí

Podle německých médií se evakuace z oblasti, která pokrývá značnou část centra města, dotkne asi 32 tisíc domácností. Domovy tak bude muset opustit asi 54 tisíc občanů ze zóny v okruhu 1,5 km od místa nálezu.

Zatím největší evakuace kvůli nálezu letecké bomby se uskutečnila v německém městě Koblenz v roce 2011, kdy muselo svoje domovy opustit 45 tisíc lidí. O čtyři roky později se situace opakovala v Kolíně nad Rýnem, kde šlo o 20 tisíc evakuových.

Evakuace se může protáhnout

Obyvatelé Augsburgu budou nuceni opustit domovy v sobotu 25. prosince do 10.00 hodin. Policisté následně zkontrolují, zda jsou všichni obyvatelé opravdu evakuováni, a předají práci pyrotechnikům. Ti budou na zneškodnění bomby o hmotnosti 3,8 tuny potřebovat zhruba pět hodin.

Podle odhadů by se mělo vše stihnout během jednoho dne, úřady ale nevyloučily, že se akce prodlouží až do večerních hodin nebo dokonce až do druhého dne.

Město je ale i na tuto variantu připraveno. Nachystalo pro evakuované nouzové příbytky a je připraveno jim poskytnout veškerou potřebnou pomoc. Přesto vedení města věří, že většina občanů bude dočasně u svých příbuzných nebo přátel.

Témata:  Německo evakuace bomby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy