Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje na Donbasu pokračují navzdory vyhlášenému příměří. Strany se obviňují navzájem

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - O půlnoci na dnešek vstoupilo na Donbasu v platnost další z řady příměří. Boje však neustaly a z poruošvání klidu zbraní se vzájemně obviňují obě strany konfliktu, který vypukl v dubnu roku 2014 a který si dle odhadů vyžádala zhruba 9600 obětí.

Vládní jednotky vypálily od půlnoci nejméně 140krát, uvedla doněcká agentura DAN, přes kterou komunikují proruští povstalci.

Ukrajinská vláda nejprve ráno sdělila, že na bojové linii neznamenala žádné nové útoky, ale její operační štáb později sdělil, že rebelové zahájili čtyřikrát palbu na třech různých místech.

Klid zbraní přinejmenším v době svátků na konci roku přitom veřejně podpořili prezidenti Ukrajiny a Ruska.

Předchozí příměří bylo vyhlášeno k začátku letošního školního roku. Vcelku bylo respektováno, než v posledních dnech dříve sporadické přestřelky přerostly místy v tvrdé boje s nasazením těžkých zbraní.

Témata:  Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy