Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šílená Merkelová? Německý policista prý urazil kancléřku, teď má problémy

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Němci si musí dávat pořádný pozor na to, co říkají. Alespoň ti, kteří pracují u policie. Ukazuje to případ policisty, který údajně označil kancléřku Angelu Merkelovou za „šílenou“. Teď musí podle serveru Express čelit trestnímu řízení.

Důstojník ze západoněmeckého města Solingen může dostat pokutu ve výši tříměsíční mzdy, pokud bude shledán vinným z pomluvy. To vše údajně kvůli poznámce o tom, že je Merkelová „šílená", kterou pronesl na akci pořádané krajně pravicovou antiimigrační Alternativou pro Německo (AfD) na začátku tohoto měsíce.

AfD důrazně nesouhlasí s uprchlickou politikou otevřených dveří Angely Merkelové. Po teroristickém útoku v Berlíně v pondělí večer celá řada vedoucích politiků stran ukzala prstem právě na Merkelovou, která podle nich nese podíl viny na tragédii.

Místopředsedkyně Beatrix von Storch souvislosti s děním v Berlíně prohlásila: „Není možné vpustit tolik uprchlíků - a pokud víme, tento terorista byl jedním z nich. Musíme se starat o naši bezpečnost a o potřeby našich lidí. Nejsme schopni pomoci každému v nouzi tím, že ho pustíme dovnitř."

Šéfka strany Frauke Petry pak označila liberální uprchlickou politiku Merkelové za „nedbalou". „Nemůžeme dál popírat, že existuje souvislost mezi migrační politikou Merkelové a těmito útoky. Nejhorší možnost je, že tu budeme mít Merkelovou další čtyři roky, a to znamená, že další čtyři roky nedělá nic, aby problém vyřešila," tvrdí Petry.

Sama Merkelová během tiskové konference v úterý řekla, že je „šokována a velmi zarmoucena" událostmi v německém hlavním městě. „Dvanáct lidí, kteří byli včera mezi námi, kteří se těšili na vánoční svátky, již nejsou s námi."

Dodala, že by bylo „odporné", kdy se ukázalo, že útočník byl žadatelem o azyl, kterého Němci přivítali s otevřenou náručí. „Vím, že by pro nás všechny bylo těžko snesitelné, kdyby se potvrdilo, že čin spáchal člověk, který v Německu hledal ochranu a azyl," uvedla kancléřka v asi čtyřminutovém prohlášení.

Témata:  Německo AfD Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy