Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové neslaví Vánoce? Turecký komentátor odhaluje, jak je to ve skutečnosti

islám
islám
Foto: Pixabay

Istanbul - Miliardy křesťanů po celém světě oslavují tento víkend Vánoce. Lidé z druhé největší světové náboženské komunity, muslimové, tak docela nesdílejí jejich vzrušení. V několika zemích s muslimskou většinou, jako je Saúdská Arábie, Brunej a Somálsko, jsou jakékoliv vánoční slavnosti jsou zakázány. V Turecku, v mé zemi, nejsou nezákonné, ale některé islamistické skupiny nadále pořádají protesty proti vánočním stromkům a kostýmům Santa Clause, které považují za západní zvyky, píše v komentáři pro list New York Times Turek Mustafa Akyol.

Připomíná, že mnoho jiných muslimů po celém světě se chová ke svým křesťanským sousedům správně a uctivě a dokonce sdílí jejich svatý den. „Patří mezi ně majitelé turecké restaurace v Londýně, která se rozhodla nabídnout zdarma vánoční jídlo pro bezdomovce a starší osoby, nebo muslimský podnikatel v Bagdádu, kteří vztyčil vánoční strom jako známku solidarity s křesťany pronásledovanými samozvaným Islámským státem.

„Tito Vánocům naklonění muslimové mají pravdu, ale ne jen proto, že úcta k jiným náboženstvím je ctnost. Mají také pravdu, protože Vánoce jsou oslavou zázračného narození Ježíše, který je postavou nejen v Novém zákoně, ale i v Koránu. Dvě kapitoly z muslimské posvátné knihy poskytují detailní popisy narození Ježíše, který částečně připomíná Lukášovo evangelium. Obě kapitoly - jedna se jmenuje Maryam, neboli Marie – mluví o této obdivuhodné židovské ženě, kterou Bůh vybral nad všemi ostatními ženami,“ vysvětluje v komentáři muslim.

Uznává však, že samozřejmě existují věci, ve kterých se muslimský příběh Ježíše se liší od křesťanské verze, která se slaví na Vánoce. Nový zákon říká, že Ježíšova narození se konalo v Betlémě, v jeslích nebo v hospodě, kde Marie byla se svým manželem Josefem. V Koránu, Marie porodila na „vzdáleném místě," úplně sama a pod palmou.

„Klíčové je, že Korán se liší od Bible v otázce Ježíšově božství. Muslimská svatá kniha trvá na tom, že to byl člověk a prorok. Opakovaně definuje Ježíše jako „Mesiáše", ale jde spíše o pojem Mesiáše, jak je popsán v judaismu: mimořádný služebník Boží, ne vtělený Bůh. V Koránu je Ježíš je také poslán k synům Izraele, přichází „potvrdit Tóru" a potvrzuje přísně unitářský monoteismus. Islámský Ježíš, dalo by se říci, je mnohem více židovský Ježíš,“ srovnává oba přístupy Akyol.

Nicméně islám a křesťanství podle něj sdílí postoj ke zbožňování Isy a Maryam, tedy Ježíše a Marie. „Muslimové jsou ve skutečnosti jediní nekřesťané na zemi, kteří věří, že Ježíš se narodil z panny. Po celá staletí to muslimové přijímali jako doslovnou pravdu,“ vysvětluje s tím, že Korán dokonce Ježíše označuje za „Slovo Boží“.

Interpretaci těchto paralel mezi Koránem a křesťanskými zdroji podle něj závisí částečně na víře. „Křesťané si mohou myslet, že si islám něco půjčil od jejich náboženství. Muslimové si na druhou stranu mohou myslet, že křesťanství předpovědělo jejich víru. Ale všichni můžeme souhlasit, že tato dvě velká abrahámská náboženství, a to navzdory někdy hořkým konfliktům mezi nimi, mají mnoho společného. I když se letos napětí mezi mnoha muslimy a křesťany v Evropě, Spojených státech a jinde zvýšilo, přesto je dobré na to pamatovat,.“ apeluje na muslimy i křesťany komentátor.

„Lidé v Saúdské Arábii a Brunejí, kteří zakazují Vánoce, nejednají správně. Dokonce i když se nejedná o muslimský svátek, nepotřebujeme se soustředit jen na Vánoce. Zázračné narození Ježíše - proroka, Mesiáše a „slovo" Boha - by neměl urážet žádného muslima. Salaam alaikum, nebo „Mír s tebou“ - to by měli být muslimové schopni říci svým křesťanským sousedům,“ dodává.

Témata:  Vánoce muslimové Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy