Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské letadlo mířící do Sýrie se zřítilo, na palubě byli Alexandrovci

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští záchranáři našli v Černém moři ropné skvrny, trosky a podvozek zříceného letadla ruské armády Tu-154. Na palubě byli členové Alexandrovova armádního pěveckého sboru, devět novinářů a osm členů posádky, dohromady 91 lidí. Neštěstí pravděpodobně nikdo nepřežil.

Letadlo mělo na letišti u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva. Mířilo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja.

Na místo předpokládaného zřícení letadla podle agentury Interfax zamířily záchranné lodě, nicméně žádného trosečníka se nalézt dosud nepodařilo. Podle nejmenovaného zdroje ze záchranných služeb "lidé, nacházející se na palubě Tu-154, prakticky neměli šanci přežít". Letoun podle něj nestačil nabrat výšku a zřítil se u pobřeží Soči.

"Bohužel, během více než hodinového pátrání se nepodařilo najít žádný záchranný vor. Trosky letounu při tom byly roztroušeny ve vzdálenosti 1,5 až osmi kilometrů od pobřeží," řekl. Našly se i osobní věci cestujících.

Některé trosky trupu Tu-154 se podle ministerstva obrany nalézají v hloubce 50 až 70 metrů asi 1,5 kilometru od černomořského pobřeží u města Soči.

Stroj zmizel z radarů 20 minut po startu. Podle ruských letových dispečerů vládly v oblasti Soči příznivé povětrnostní podmínky. Žádný civilní spoj z letiště Adler nebyl zrušen.

Naposledy postihlo letiště Adler neštěstí letos v květnu. Krátce před přistáním se do Černého moře zřítil Airbus A-320 arménských aerolinií Armavia se 113 osobami na palubě. Havárii nikdo nepřežil.

Na zprávu už začaly reagovat také Češi. „Tak to je poprvé, co si přeji, aby oznámená zpráva byl jen hoax. Pokud ovšem skutečně na palubě ruského letadla, jenž spadlo do Černého moře, bylo i 68 členů souboru Alexandrovci.. pak už beztak tragická zpráva je ještě o kus horší,“ komentoval pád letadla na Facebooku zpěvák skupiny Gipsy.cz Radek Banga.

„Obrovská tragédie a bolest. Jsem zdrcen, nechce se mi tomu věřit. Tak smutně a tragicky začal 1.svátek Vánoční,“ uvedl komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček.

Témata:  Rusko Alexandrovci letecké nehody letectví a letadla zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.