reklama

Podle listu policie vyšetřuje tři členy ochranné služby pracující v Mnichově. Ti měli po uprchlících požadovat úplatky. Pokud cizinci nechtěli zaplatit, vyhrožovala jim ochranka vyhoštěním.

K incidentům s úplatky mělo dojít ve státním centru v Mnichově, kde jsou migranti umístěni ihned po svém příchodu do Německa a kde se rozhoduje o udělení azylu.

Strážci podle deníku využili německého předpisu, podle kterého si mohou žadatelé o azyl nechat maximálně 750 eur, ostatní finance musí odevzdat. Přebytky by pak měly být předány úřadům, které je použijí na placení nákladů na ubytování a stravu.

Ochranka podle vyšetřovatelů brala úplatky právě za to, že přivírala oči nad penězi, které měli migranti u sebe. Jinými slovy, pokud žadatelé o azyl poskytli úplatek, mohli si nechat veškerou hotovost, kterou si přinesli.

Těm, kteří úplatek odmítli zaplatit nebo kteří uvedli, že peníze nemají, vyhrožovala ochranka vyhoštěním. Navíc měli zaměstnanci bezpečnostní služby podle vyšetřovatelů odstranit veškeré záznamy o některých žadatelích o azyl tak, aby odstranili důkazy o korupci.

„Je to katastrofa, když první zkušenost, kterou uprchlíci s lidmi z Německa mají, je vydírání," uvedl Martin Neumeyer, komisař pro integraci bavorské státní vlády. „To je zločin nejhoršího kalibru. Využívali nepříjemnou situaci těch nejzranitelnějších, "uvedl Horst Arnold, poslanec bavorského zemského sněmu,

Všichni vyšetřovaní patří k zaměstnancům soukromé ochranky. Zástupci společnosti už uvedli, že s policií plně spolupracují. Prozatím policie prošetřuje tři lidi, je ale možné, že se její zájem rozšíří i na další zaměstnance. Už teď vyšetřovatelé pátrají po dvou bývalých strážcích, kteří svou práci opustili,