Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská letadlová loď Liao-ning vyjela na první plavbu do Tichomoří

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.xinhuanet.com

Peking - Prozatím jediná čínská letadlová loď Liao-ning vyplula na svou první plavbu do Tichého oceánu. Loď má posílit námořnictvo při prosazování nároků Pekingu na téměř celou oblast Jihočínského moře.

Plavidlo míří do západního Pacifiku, kde se zúčastní plánovaného cvičení. Letadlovou loď s šesti doprovodnými plavidly monitorují na její cestě Japonsko i Tchaj-wan, kolem jejichž výsostných vod bude proplouvat.

Loď Liao-ning, kterou Peking zařadil do aktivní služby v září 2012, je nyní bojeschopná. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo vzniklo úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, již Peking koupil v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení.

V polovině prosince čínská armáda poprvé zapojila svou letadlovou loď s bojovými letouny do vojenského cvičení s ostrou palbou. To se uskutečnilo v Pochajském zálivu u východního pobřeží Číny.

Loni v prosinci čínské ministerstvo obrany potvrdilo, že Peking staví druhou letadlovou loď.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy